27 september 2018
Analüüsid
Ainult tellijale

Musta tööjõu vähendamise võimalused ehitussektoris

Töötamise registri abiga saab nn musta tööjõu osakaalu ehitussektoris veelgi vähendada, aga suurema tõhususe jaoks tuleks töötamise register ühendada kaardisüsteemiga, mis seisneks selles, et ilma ehitusobjektil töötamise õigust kinnitava ja isikut tuvastava kaardita oleks objektil viibimine keelatud, kirjutab Maria Anna Udaltsova sisekaitseakadeemia finantskolledži lõputöös „Maksukuulekuse mõjutamise võimalused ehitusvaldkonna näitel“.

Kaardisüsteemi idee pärineb ehitusettevõtjate liidust, kes omakorda on võtnud selle idee Soomest, kus taoline süsteem toimib. „Töötaja on kohustatud tööobjektil rinnakaarti kandma ja töötades peab see olema nähtaval. Fotoga rinnakaardi alusel antakse töötajale läbipääsuluba tööobjektile ja tema andmed kantakse läbipääsulubade loetellu. Kaardi olemasolu eest tööobjektil vastutavad nii tööandja kui ka peatöövõtja. Selline süsteem võimaldab kohe tuvastada, mis töötajaga on tegemist ja kes on tema tööandja. Samuti ei pääse objektile registreerimata töötajad,“ kirjeldab Udaltsova Soome süsteemi.

VORMISTA TELLIMUS KOHE JA SAAD:
 • ligipääsu kõigile lukus lugudele
 • kord nädalas ilmuva finantsuudised.ee uudiskirja
 • ligipääsu Finantsjuhtimise Infolehe PDFidele
 • Äripäeva Infopanga hõbepaketi
 • parimad pakkumised finantskoolitustele
 • Jaga lugu:
  FINANTSUUDISTE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

  Telli olulisemad finantsteemalised uudised igal nädalal enda postkasti.

  Finantsuudised.ee toetajad:

  Bret Metsküla
  Bret MetskülaFinantsuudised.ee juhtTel: 58 117 860
  Rain Jüristo
  Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077