27. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Musta tööjõu vähendamise võimalused ehitussektoris

Töötamise registri abiga saab nn musta tööjõu osakaalu ehitussektoris veelgi vähendada, aga suurema tõhususe jaoks tuleks töötamise register ühendada kaardisüsteemiga, mis seisneks selles, et ilma ehitusobjektil töötamise õigust kinnitava ja isikut tuvastava kaardita oleks objektil viibimine keelatud, kirjutab Maria Anna Udaltsova sisekaitseakadeemia finantskolledži lõputöös „Maksukuulekuse mõjutamise võimalused ehitusvaldkonna näitel“.

Kaardisüsteemi idee pärineb ehitusettevõtjate liidust, kes omakorda on võtnud selle idee Soomest, kus taoline süsteem toimib. „Töötaja on kohustatud tööobjektil rinnakaarti kandma ja töötades peab see olema nähtaval. Fotoga rinnakaardi alusel antakse töötajale läbipääsuluba tööobjektile ja tema andmed kantakse läbipääsulubade loetellu. Kaardi olemasolu eest tööobjektil vastutavad nii tööandja kui ka peatöövõtja. Selline süsteem võimaldab kohe tuvastada, mis töötajaga on tegemist ja kes on tema tööandja. Samuti ei pääse objektile registreerimata töötajad,“ kirjeldab Udaltsova Soome süsteemi.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077