Autor: Mart Nõmper • 3. märts 2020

Sage audiitori vahetamine tekitab küsimusi

Mart Nõmper
Foto: Grant Thornton Baltic
Audiitorid on nagu vandeseltslased, kelle olemasolust teatakse, aga nende tegevusest ega kasulikkusest ei saada sageli aru. Avalikkuse ette jõuavad audiitorid üldjuhul ainult siis, kui kusagil on mingi probleem, kirjutab Grant Thornton Balticu partner Mart Nõmper.

Auditi või ülevaatuse kohustusega on Eestis umbes 6500 ettevõtet. Siiski annavad need ettevõtjad umbes 80 protsendile kogu Eesti majanduse käibest, omavad umbkaudu 80 protsenti kõigi Eesti ettevõtjate varadest ning annavad tööd 60 protsendile Eesti töötajatele. Vähesed meist tajuvad seda, kui suur osa ettevõtluses kasutatavatest varadest ja tuludest on tegelikult audiitorite kontrollitud ja n-ö heaks kiidetud. Sellega on loodud ettevõtete raamatupidamisaruannete lugejatele suurem kindlustunne, et aruannetes esitatud info on nõuetekohane. Kindlustunde loomine ongi audiitorite peamine panus ettevõtluskeskkonda. Seega võin liialdamata öelda, et Eesti audiitorid on viimased 30 aastat oma igapäevatööd tehes seisnud ka selle eest, et Eesti ettevõtluskeskkond oleks usaldusväärne.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077