Autor: Juris Grišins • 14. oktoober 2020

Majanduslik šokk või hoogne kasv – millises faasis on praegu Eesti ettevõtted?

Capitalia juhataja Juris Grišins
Foto: Capitalia
Paljud ettevõtted elasid hiljuti peaaegu kogu majanduse seiskudes üle majandusliku šoki. Selles šokis läbib ettevõte tavaliselt kolm faasi – ehmatus, stabiliseerumine ja taaskäivitus. Sellisel ajal leiab mõni uusi arenguvõimalusi, enamik püüab aga end vee peal hoida, kulutades selleks sageli ettevõtte kogutud kapitali. Edasise pikaajalise stabiilsuse tagamiseks tuleb ettevõtet aga vältimatult uuendada. Tekib küsimus, kas teha seda laenu või investeeringute toel, kirjutab Capitalia juhataja Juris Grišins.

COVID-19 poolt maailmas põhjustatud šoki tõttu oli hirm esimene, mida ettevõtted kogesid. Selles faasis valitsevad tohutu segadus ja suur pessimism. Ettevõtted lülitavad sisse säästmis- ja ellujäämisrežiimi. Säästetakse ettevõtte kontol olevat raha, lükates edasi arvete tasumist või küsides kohe allahindlusi. Suuremal osal Eesti ettevõtetest kestis see periood alates märtsi algusest mitu nädalat, mõnel aga jätkub endiselt. Kui ettevõte on suutnud uues reaalsuses tasakaalustada tulud ja kulud, algab järgmine etapp.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077