Autor: Kristjan Mäe • 14. jaanuar 2022

Riikide võlakoormuse kasv võib suurendada riske finantssektoris

Valitsuste võlakirjad võivad muuta pangad kergesti haavataks, kui riigi majanduslik väljavaade peaks halvenema, kirjutab Eesti Panga blogis ökonomist Kristjan Mäe.
Euroopa Keskpank väljendas hiljuti taas muret suuremate võlakoormustega riikide võlgade jätkusuutlikkuse pärast.
Foto: ANDRE PAIN, AFP/Scanpix

Koroonakriisist tingitud kulutused ja oluliselt kahanenud maksulaekumised on viinud euroala riikide võlakoormused ajalooliselt kõrgeimale tasemele. Valitsuste jõuline sekkumine aitas vältida massilist ettevõtete pankrotistumist ja säilitada töökohti, ent suurendas riske keskpikas vaates. Turgutamist vajav majandus ja kavandatust olulised suuremad väljaminekud arstiabile sundisid riike tegema märkimisväärseid kulutusi, mis tõid kaasa plaanitust suuremad eelarvepuudujäägid ja võlakoormate kiire kasvu. Rekordiliste võlatasemete valguses väljendas Euroopa Keskpank oma hiljutises finantsstabiilsuse ülevaates taas muret eelkõige suuremate võlakoormustega riikide võlgade jätkusuutlikkuse pärast.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077