Autor: Finantsuudised.ee • 16. aprill 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

5 näitajat, et USA aktsiaturud on ülehinnatud

Foto: stockinvestor.com
Raske on leida tõendeid, et USA aktsiaturud on õiglase hinnaga. Erinevad suhtarvud näitavad teisiti, kirjutab konsultatsioonifirma Scottsdale Bullion & Coini asutaja Steve Hunt Investopedias.

Alates sellest, kui Donald Trumpist sai 45. USA president, on Standard & Poor’s 500 indeks kallinenud rohkem kui 8%. Vähemalt viis finantsindikaatorit aga näitavad, et aktsiaturud on märkimisväärselt ülehinnatud.

Suurele buumile on ajaloos ikka järgnenud suur krahh. USAs 20ndatel toimunud kiire tõus lõppes suure depressiooniga. 90ndate tehnoloogiamullile järgnes majanduskriis. Kinnisvaramulli lõhkemine põhjustas 2008. aasta finantskriisi.

2009. aasta märtsis jõudis S&P 500 indeks kriisi madalpunkti – 666 punktini. Praegu kaupleb indeks umbes 2300 punkti juures. Tegemist on üha pikima pullituruga (tõusev turg) USA ajaloos, millele on suuresti kaasa aidanud föderaalreservi nullintressimäärade poliitika. Viimase kümnendi jooksul on keskpank korraldanud ka mitmeid varaostuprogramme, mis on majanduse vee peal hoidnud. USA riigivõlg tõusis 10 aastaga (2007–2017) kahekordseks – 9,2 triljonilt 18,9 triljonini.

Sõltumatult tegutsev Vastutustundliku Riigieelarve Komitee (Committee for a Responsible Federal Budget), mis pooldab valitsuse vastutustundliku kulutamist ning võlataseme vähendamist, prognoosib, et riigieelarve võib järgmise kümnendi jooksul kasvada 5,3 triljoni võrra. See suurendaks defitsiiti 25% võrra.

Sellegipoolest oli tarbijate kindlustunne mais 16 aasta kõrgeimal tasemel. Tundub, et investorid on USA majanduse vastu optimistlikult meelestatud. Nad loodavad, et Donald Trump suudab oma valimislubadused täita.

Aktsiaturgude tõus ei ole aga tugeva majanduse (või majanduskasvu) peegeldus. Finantsstrateeg Michael Pento tõi välja, et ajalooliselt on majandussurutis olnud USAs iga viie aasta tagant. See aeg on praegu juba ammu ületatud.

Aktsiaturud on ülehinnatud ja taoliste tasemete juures näeb tavaliselt järsku pöördumist. Mull lõhkeb. Aktsiaturud olid riskantsem investeering vaid 1929. ja 1999. aastal.

Allpool on välja toodud viis finantsindikaatorit, mis näitavad, et aktsiaturud on ülehinnatud.

CAPE näitab, et aktsiaturud on 75 protsenti ülehinnatud

Nobeli preemia laureaadi Robert Shilleri poolt populariseeritud tsükiliselt kohandatud kasumi ja hinna suhe (CAPE) on aktsiaturgude mõõdik, mida kasutatakse väga palju. Tõsi, CAPE näitab, et võrreldes 90ndatega pole hinnatasemed veel nii kõrgel. Sellegipoolest on tegemist kõrgeima tasemega alates 2002. ja 2007. aastast – vahetult enne suuri krahhe. 2002. aastal, vahetult enne tehnoloogiamulli lõhkemist, oli CAPE 45 juures. Praegu on suhtarv 28,75 peal.

Shiller andis hiljuti ka hoiatuse, et Trumpi administratsioon on tekitanud „uue narratiivi“. Turgude tõus põhineb tulevikuootustel, mis on ebarealistlikud. „Näiliselt tugevas USA majanduses ei ole tegelikult kõik korras,“ ütles Shiller.

Warren Buffetti lemmikindikaatorid on kõrgel

Olemas on kaks peamist „Warren Buffetti indikaatorit“. Nad on Buffetti järgi nime saanud, sest kuulus investor on nimetanud neid oma lemmiktööriistadeks, millega aktsiaturgude hinnatasemeid mõõta. Üks mõõdab ettevõtete kasumeid sisemajanduse koguprodukti (SKP) suhtes. Teine mõõdab turuväärtust SKP suhtes.

USA Total Market indeksi väärtus on praegu 24,26 triljonit dollarit, mis on 128,6% SKPst. Vahetult enne tehnoloogiamulli oli vastav näitaja umbes 150%, enne 2008. aasta finantskriisi 110%.

Wilshire 5000 indeksi ja SKP suhe

Teine Buffetti lemmikindikaator on Wilshire 5000 indeksi ja SKP suhe. Tegemist on indeksiga, kus on kõik USA aktsiad, millega kaubeldakse eelkõige Ühendriikides. 100 protsenti tähendab, et aktsiad on küllaltki õiglase väärtusega. Kõik, mis jääb sellest kõrgemale, näitab ülehinnatust. Praegu on näitaja umbes 130% juures, mis on 45 aasta keskmisest (75%) tunduvalt kõrgem näitaja.

Goldman Sachsi analüüs näitab, et aktsiad on 88protsendiliselt ülehinnatud

Goldman Sachsi S&P 500 indeksi hinnatasemete mõõdik näitab, et mitmeid suhtarve arvesse võttes on turg 88% ülehinnatud. Mediaani suhtes on turud 98% ülehinnatud.

BofA analüüsist selgub, et 17 hinnataseme mõõdikut 20st näitavad „ülehinnatud“

Bank of America kasutas 2016. aasta detsembris aktsiaturgude analüüsimiseks 20 erinevat mõõdikut, millest 17 näitasid, et aktsiaturud on ülehinnatud.

Tõendeid arvestades on raske väita, et aktsiaturud on õiglaselt hinnastatud. Selle asemel tundub, et „Trumpi lootus“ tekitab võidujooksu S&P 500 indeksisse. Minna võib veel nädalaid, kuid või aastaid, aga tundub, et mingil hetkel tuleb valus reaalsus kohale.

Tarbijate ja valitsuse võlg kasvavad, millele lisanduvad veel geopoliitilised pinged. S&P 500 indeksi tõus ei anna reaalsest pildist head ülevaadet.

 

Täismahus artikkel Äripäevas.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077