Autor: Finantsuudised.ee • 3. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hakatakse reformima ettevõtluse ja innovatsiooni tugisüsteeme

Juhtgrupi esimees Viljar Lubi.
Foto: majandus- ja kommunikatsiooniministeerium
Täna kohtub esimest korda ettevõtluse ja innovatsiooni valdkonna tõhustamiskava juhtgrupp, kes valitsuse korraldusel töötab aasta jooksul välja ettepanekud, kuidas muuta riigi tegevused ja meetmed mõjusamaks.

Juhtgrupi esimees Viljar Lubi ütles, et tõhustamiskavaga soovitakse jõuda ettepanekuteni, kuidas paremini jõuda Eesti kasvustrateegia 2020 seatud eesmärkideni ennekõike tootlikkuse kasvatamise osas. Muuhulgas peavad ettepanekud parandama ettevõtluse ja teaduse koostööd, et suurendada tootlikkust hõivatu kohta. Samuti tehakse ettepanekuid, kuidas suunata eelarvevahendeid ümber tootlikkust suurendavatesse tegevustesse ja võimendada erasektori investeeringuid. Tõhususe suurendamiseks on vajalik vähendada riikliku tugisüsteemi killustumist ja asutuste vahelist dubleerimist ning erasektoriga konkureerimist.

„Riigil tuleb kohaneda ka olukorraga, kus Euroopa Liidu struktuurivahendite toetusi jääb järjest vähemaks, mistõttu lisatakse tõhustamiskavva ettepanekud, kuidas järk-järgult struktuurivahendite toetusmeetmetest väljuda,“ lisas Lubi.

Ta selgitas, et probleem on selles, et sageli jäävad riigi toetusmeetmete nõuded ettevõtjatele segaseks, ettevõtlustoetused pole ka piisavalt efektiivsed, et tootlikkuse kasvule kaasa aidata.

Tuginedes juba tehtud analüüsidele, ettevõtjatelt saadud tagasisidele, ekspertide hinnangule hakatakse tõhustamiskava ettepanekuid välja töötama.

„Arvesse tuleb võtta ettevõtluse ja innovatsiooni strateegiaid, mille sünergiaid saab suurendada, samuti parendada nende osutamiseks vajalikku taristut,“ selgitas Lubi. „Väga oluline on erinevate ministeeriumite, nende allasutuste ja ettevõtjate aktiivne kaasamine ja panus,“ lisas Lubi.

Juhtkomisjoni kuuluvad majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi, rahandusministeeriumi, haridus- ja teadusministeeriumi, maaeluministeeriumi, justiitsministeeriumi, siseministeeriumi, keskkonnaministeeriumi, sotsiaalministeeriumi, kaitseministeeriumi ja kultuuriministeeriumi asekantslerid ning riigikantselei esindaja.

Tõhustamiskava raporti põhjal otsustab valitsus, milliseid ettepanekuid rakendada ning kuidas ettevõtluse ja innovatsiooni valdkonda tõhusamaks muuta. Tõhustamiskava tulemusi esitletakse valitsusele 2018. aasta aprillis.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077