16. august 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Läbiotsimine Nordea Taani kontoris

Foto: Nordea
Läinud nädalal korraldas Taani prokuratuur Skandinaavia riikide suurima panga Nordea Taani kontoris läbiotsimise, teatas Nordea pank eile.

Läbiotsimine oli seotud Nordea suhtes enam kui aasta eest algatatud rahapesu uurimisega.

Taani finantsjärelevalve viis 2015. aasta juunis läbi hindamise, kuidas Nordea Taani harus on korraldatud rahapesu tõkestamiseks kehtestatud korra järgimine ja leidis mitmeid puudusi. Läinud aasta suvel andis finantsjärelevalve asja prokuratuurile üle täiendavaks uurimiseks. Nordea kontserni juht Casper vor Koskull ütles toona, et pank oli alahinnanud seaduse täitmise keerukust ja ajakulu, mis selleks vajalik, kirjutas agentuur Bloomberg.

Nordea panga riskijuht Julie Gabo ütles, et läbiotsimine oli osa 2015. aastal alustatud protsessist ning et pank teeb ametivõimudega igakülgset koostööd, et kogu teema võimalikult kiiresti ära lahendada.

Sarnaseid süüdistusi on Nordea vastu esitatud ka Rootsis, kus Nordea on saanud seaduse rikkumise eest trahvi.

Nordea käivitas rahapesuvastase programmi 2015. aastal ja tänaseks on töötajate arv, kelle ülesanne on tagada rahapesu tõkestavatest seadustest kinnipidamine, kasvanud 1500-le. Kui uurimine käivitati, oli selle ülesandega töötajaid 850, kirjutas Taani majandusleht Børsen.

Taani finantsjärelevalve tegi läinud aastal politseile avalduse ka Danske Banki suhtes, kus leiti samuti puudusi eeskirjade täitmisel.

Nordea pank oli prominentselt esil ka nn Panama paberite skandaalis, kus ilmnes, kuidas pank oli aidanud jõukatel klientidel maksudest kõrvale hoida. Praeguseks on Nordea vähendanud korrespondentpankade arvu, et risk maksudest kõrvalehoidmise ja tõsiste kuritegude platvormiks saada oleks väiksem.

Allikas: Äripäev 

Autor: Sirje Rank, Äripäev

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077