Autor: Finantsuudised.ee • 9. oktoober 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ettevõtlust toetati 228 miljoni euroga

Foto: pixabay.com
Möödunud aastal toetati Eestis riigi ja välisvahenditest ettevõtjaid kokku 228 miljoni euroga, mis on 10 protsenti vähem kui aasta varem, selgub valitsusele esitatud riigiabi ja vähese tähtsusega abi ülevaates. Kogu abi mahust ehk toetustest, tagatistest, laenudest ja maksusoodustustest moodustas riigiabi 87,4 protsenti.

Eestis maksti kokku riigiabi peamiselt riigi vahenditest 199 miljonit eurot. Summa vähenes aastaga 8 protsenti ja SKP osakaalust 0,12 protsendipunkti võrra. Vähese tähtsusega abi maksti 28,7 miljoni eurot ja see vähenes aastaga 9,8 miljoni euro võrra.

Riigiabi kogumahu vähenemist mõjutas regionaalabi väljamaksete vähenemine. Kuigi horisontaalse riigiabi väljamaksed kokku jäid 2015. aasta tasemele, kasvasid abi mahud kultuuri edendamiseks ja kultuuripärandi säilitamiseks ning spordi- ja mitmeotstarbelisele vaba aja veetmise taristule ning vähenes abi teadus- ja arendustegevusele ja koolitusabi. Samal ajal suurenes abi üldist majandushuvi pakkuvate teenuste osutamiseks ning kasvas sektoripõhine riigiabi maht transpordi abi arvel.

2016. aastal suurimad riigiabi ja vähese tähtsusega abi andjad olid AS Elering 30,4%, PRIA 27,6%, keskkonnaministeerium 9,2% ja Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus 7,9% abi kogumahust.

Tutvu 2016. aasta ülevaatega.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077