Autor: Finantsuudised.ee • 28. märts 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riigiraha – juhtimine finantsandmete kaudu

Foto: shutterstock.com
Juhtidel tuleb tihtipeale teha otsuseid puuduliku info põhjal. Kas ei ole lihtsalt piisavalt infot, see ei ole õigel ajal kättesaadav ja värske või – tänapäeval ka vastupidi – infot on liiga palju ning sealt vajaliku leidmine ja olulise märkamine on nagu heinakuhjast nõela otsimine, kirjutab Andrus Jõgi, rahandusministeeriumi kohalike omavalitsuste finantsjuhtimise osakonna nõunik.

Riigiraha rakendus (riigiraha.fin.ee) on loodud, et lahendada seda probleemi riigi tasandil. Riik koosneb paljudest üksustest: ministeeriumid ja kohalikud omavalitsused koos allasutustega, aga valitsussektorisse kuuluvad ka paljud SAd, MTÜd ja äriühingud. Kõigist nende tuludest ja kuludest, varadest ja kohustustest ning isegi töötajatest on võimalik rakenduse abil ülevaadet saada 2004. aastast tänapäevani välja. Perioodi lõppemisest veidi üle ühe kuuga on kogu info standarditud kujul kokku kogutud ja avalikult välja pandud.

Info ei ole ainult avalikustatud, vaid kasutajate teenistusse on antud ka tänapäevane ärianalüüsi tarkvara, et oleks võimalik heinakuhjast see nõel vähese vaevaga üles leida.

Suurim väljakutse riigiraha rakendusel on (endiselt) see, et selle info tarbijad ning seepärast ka nende vajadused ja oskused on väga erinevad. Kasutaja võib olla poliitika kujundamisega tegelev ametnik, turuosaga tutvuv ettevõtja, kliendi finantsvõimalusi tundma õppiv pangatöötaja, hüpoteesile tõestust otsiv teadur või ka oma koduomavalitsuse tegevusest ülevaadet saada tahtev elanik. Rakendus on üles ehitatud nii, et kõigil neil oleks võimalus infot oma vajaduste kohaselt uurida.

Ainulaadsena maailmas on Eesti riik teinud oma raamatupidamise andmed avaandmetena kõigile kättesaadavaks ja loonud avaliku tööriista, mis võimaldab neid andmeid igaühel analüüsida. Sellest, mis kasu saavad sellest riik, ettevõtjad ja kodanikud, räägib Andrus Jõgi Pärnu Finantskonverentsil.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077