Autor: Lennart Käämer • 2. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestlased ostsid end Rootsi börsifirma käest vabaks

Juhan-Madis Pukk (vasakul) ja Andres Aavik.
Foto: Flowit
Möödunud nädalal ostsid eestlased välja Rootsi börsifirmale Knowit AB kuulunud tarkvararobootika ettevõtte Knowit Estonia OÜ.

Ettevõtte juhid Andres Aavik ja Juhan-Madis Pukk tunnetasid enda sõnul, et kasvamiseks ja investeerimiseks oli vaja uut käiku. „Kuulume küll samasse (töö)kultuuri, kuid oleme juba aastaid toimetanud iseseisva üksusena, musta kastina eemal ülejäänud grupist,” põhjendas Pukk Äripäevale.

Siiani müüdi vaid Eesti turul. Uute omanike sõnul oli tarkvararobootika kasvupotentsiaal siiani tagasihoidlik, kuid on märgata kasvutrendi. Investeerimisambitsioon oli ka üks põhiargumente Rootsi emafirmast lahti rebimiseks, kes väljaminekuid teha ei soovinud.

Korduvad ja aeganõudvad tegevused usaldatakse robotile, et töötajatel jääks rohkem aega loovate tegevuste jaoks.

„Kahe-kolme aasta eesmärki numbriliselt paigas pole, sest me ei tea, kui kiiresti jalad alla võtame. Eesti inimesed on harjunud tööprotsesside automatiseerimisega tehastes, kuid mitte kontorites. Skandinaavias seevastu on isegi riigihangete eesmärk kohalike omavalitsuste tasandil ebaefektiivse töö automatiseerimine,” kirjeldas Pukk.

Andmetöötlus jäägu robotitele

Pakutava tarkvaralahenduse põhisiht on Aaviku sõnul võtta inimestelt rutiinse töö vaev, mis teeb nendest robotid. Olgu selleks andmete sisetamine või info tõstmine Excelist Wordi ja vastupidi.

Uuringute järgi on tänapäevaste infotehnoloogiliste lahendustega võimalik automatiseerida 45% tööst, viitas Pukk. „Meile meeldib mõelda Eestist kui e-riigist, kus on digitaliseeritud enamik avaliku sektori teenustest. Poliitikud räägivad sageli õhukese riigi kontseptsioonist, mille käigus oleks võimalik vähendada ametnike arvu kolmandiku võrra. Selleks et see ka reaalselt võimalik oleks ja et alles jäävad ametikohad ei peaks töötama topelt koormusega, tuleks riigi infosüsteeme ajakohastada ning asendada kohmakad ja korduvad tööprotsessid tarkvaralahendustega,”sõnas Pukk.

Pikemalt saate lugeda Äripäevast.

 

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077