Uudised

Tahtlikud ja tahtmatud eksimused väikeettevõtete majandusarvestuse korraldamises

Eestis on palju ettevõtjaid ja raamatupidajaid, kellel puuduvad piisavad erialased teadmised ning oskused, mis toob kaasa palju pettusi ja vigu, kirjutab Eliis Kahlo TTÜs kaitstud magistritöös „Ettevõtlusega alustamine – tahtlik ja tahtmatu kuritegevus“. Ettevõtlusega alustamine on Eestis liiga lihtne, väidab Kahlo, kes on raamatupidamisteenust osutava äriühingu juht ja ainuosanik.

„Kui juhatusel pole piisavaid teadmisi näiteks raamatupidamise korraldamisest või laiemalt ettevõtlusest toimitakse oma äranägemise järgi, rikkudes palju seadusi. Enamasti ei järgne seaduserikkumistele mingeid sanktsioone, sest Eestis ei kontrollita piisavalt ettevõtjate tegevust ja seaduste täitmist. Selline olukord on ettevõtjate hulgas kujundanud arvamuse, et raamatupidamise korraldamine on ebaoluline. Levinud on arvamus, et sisu ei ole oluline, peaasi et maksu- ja tolliamet oleks rahul ning aruanded tähtajaks esitatud,“ selgitab Kahlo.

Ta teeb ettepaneku muuta ettevõtlusega alustamise seadustikku karmimaks. „Eelkõige peaks ettevõtja (sh juhatus) olema pädev ettevõtlusega tegelema, samuti peaks juhatusel lasuma reaalne vastutus äriühingu tegevuse eest. Peale selle oleks vajalik riigi kontrollimehhanismide ja sanktsioonide rakendamine ettevõtjate üle, kes seadusi eiravad. Täiendavalt oleks vaja kehtestada kvalifikatsiooninõuded raamatupidamisteenuste osutajatele, et parandada teenuste üldist kvaliteeti ja tagada majandustehingute korrektsem kajastamine.“

Telli lugemisõigus

Täispikkuses näevad seda lugu Finantsjuhtimise Infolehe tellijad
TELLI LUGEMISÕIGUS
Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
08. May 2018, 11:15

Finantsuudised.ee toetajad: