Autor: Finantsuudised.ee • 14. märts 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tõnu Palm: populism majandusele head ei tee

Euroopa Keskpanga prognooside järgi Euroopa majandus lähiaastatel mõnevõrra jahtub. Valimislubadused on aga antud headel majanduskasvuaastatel. Kuidas vaadata neid lubadusi jaheneva majanduse taustal, arutasid Luminori peaökonomist Tõnu Palm ja suhtekorraldusbüroo Miltton Nordics partner Rannar Vassiljev.
Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) esimees Mart Helme
Foto: Tanel Meos

Eesti on seni elanud heades majanduslikes tingimustes. Ekspertide sõnul aga oleks päris optimistik võtta nüüd koalitsioonilepingu puhul arvesse, nagu oleks meil järgmised neli aastat on sarnane majanduskeskkond. "Ma arvan ja loodan, et rahandusministeerium, kes neid prognoose tutvustab ka koalitsioonilepingu tegemisel, võtab tulevikku vaadates konservatiivsema positsiooni. See kindlasti korrigeerib antud lubaduste elluviisimise võimalusi," sõnas Vassiljev.

Palm nõustus, et pikaajaliselt tasub olla konservatiivne ja oleksime pidanud rohkem häid aegu ära kasutama. Euroopa Keskpank tuli hiljaaegu välja oma majandusprognoosiga, kust vaatab vastu euroala majanduses 1,1% majanduskasv, mis alles kaks aastat tagasi oli 2,4%. "Me pole kasutanud võimalust koguda reserve, oleme mänginud piiri peal. Meil on küll Euroopa Liidu vahendid, aga peaksime planeerima oma tegevusi ilma nende vahenditeta."

Tänu Eesti madalale maksukoormusele saaksime kindlasti laenuraha rohkem kasutada. Sõltumata laenukoormusest on eurotsoonis aga reeglid selle kohta, kui palju aastas võivad kulud ületada tulusid. "Kui arvatakse, et laenu arvelt võib nüüd järsku suuri asju hakata tegema, siis praktikas on see riigi puhul oluliselt komplitseeritum kui eraettevõtluses," ütles Vassiljev. "Laenu võimalik puhver on aga kindlasti väärtus kehval ajal."

Kuula täpsemalt, mida head ja halba toob ettevõtjatele kaasa EKRE võimalik pääsemine valitsusse, kuidas populism Eestisse jõudis ning kas loodava koalitsiooni lubaduste kohal on aeglustuva majanduskasvu tõttu pilved, saatesarja "Finantsuudised fookuses" viimasest saatest. Saatejuht oli Rivo Sarapik. Saate valmimist toetab Luminor.

Kuula saadet "Finantsuudised fookuses" siit.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077