Autor: Finantsuudised.ee • 25. märts 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

IIZI finantsjuht: riskijuhtimise olulisim komponent on investeering inimestesse

IIZI Kindlustumaakleri finantsjuht ja juhatuse liige Kaido Kepp rääkis Äripäeva hommikuprogrammis finantsjuhist kui riskijuhist, mis teeb ühest finantsjuhist hea finantsjuhi ning kuidas maandavad nad riske oma ettevõttes.

Kaido Kepp
Foto: erakogu

Kaido Kepi sõnul on kõik ettevõtete juhid on ühtlasi ka riskijuhid. Riskide juhtimine pole midagi sellist, mida saab teha üks inimene. See käib üle terve ettevõtte: peab aru saama, mis võimalused meil on ja mis ohud võivad nende võimalusre realiseerumisel tekkida. Kui need ohud realiseeruvad, peab välja selgitama, kuidas saab ettevõtte nendesse piiridesse jääda, kus ta algul olla tahtis.”

Kaido toob välja kindlustusäri, ja ka iga sektori ettevõtte, kaks suurimat riski. Üks on strateegiline või äririsk. „Ükskõik mis alal ettevõte ei tegutse, alati kaasnevad sellega enda või konkurentide käigud ja tarbijate eelistuste muutused. Kui kindlustuse peale mõela, on strateegiline risk selles, mis on tarbijale selles valdkonnas tulevikus oluline. Tarbijate eelistused muutuvad päris kiiresti ja tehnololoogilised muutused võivad neid eriti kiirendada. Näiteks kui autod hakkavad ise sõitma, kas tänasel kujul liiklus- või kaskokindlustust üldse vaja on?”

Teine pool riskidest on küsimus, kuidas tagada ettevõtte hea finantsseis, et välised sündmused seda väga mõjutada ei saaks. „Kindlustuses on tähtis see, kas meil on piisavalt kapitali ettevõttes ja kas vastame mingitele kindlatele regulatiivsetele nõuetele,” sõnas Kepp.

Kaido Kepp esineb teemaga "Finantsjuht kui riskijuht" Pärnu Finantskonverentsil, mis toimub 11.-12. aprillil 2019. Vaata programmi ja registreeri SIIN.

Kepi sõnul proovivad nad väga täpselt aru saada, mis on klientidele eri tegevussegmentides oluline. Ja kuigi prognoosimine on tänamatu töö, vaatavad nad trende. Suured ärikliendid tahavad aina enam spetsiiflist riskialast nõaunnet. Jaekliendid tahavad, et protsess oleks võimalikult lihtne, automaatne ja kiire. Seda kõike on võimalik mõõta ja kliendi käest küsida. „Riske maandamegi sellega, et investeerime oma inimestesse. Riskid tulevad ikka sellest, et me pole piisavalt nutikad, et aru saada, mida kliendid tahavad. Või on mingid protsessid nihu ja klient saab halva kogemuse. ”

Milline on hea finantsjuht?

Kaido Kepi sõnul on nende jaoks hea finantsjuht see, kes tahab aru saada sellest ärist ning millised on kliendid ja nende eelistused. Samuti vaatab hea finantsjuht pigem tulevikku. Peale selle, et hea finantsjuht numbreid armastab, on Kepi sõnul sama oluline, et ta peaks oskama rääkida lugu, mida need numbrid tähendavad - nii ettevõtte aktsionäridele, klientidele kui ka publikule laiemalt.

Kaido Kepp usub, et heaks finantsjuhiks on võimalik õppida. „Selge on aga see, et ainult raamatutarkusest ei piisa, kogemus aitab sellele palju kaasa.”

Kuula veel, kui palju erineb kindlustusäri finantsjuhtimine teiste sektorite finantsjuhtimisest ja kuidas maandatakse riske IIZI Kindlustusmaakleris. Kuula saadet siit alates 38.40.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077