Autor: Finantsuudised.ee • 19. september 2019

Uuring: üle poole Baltikumi elanikest kaalutleb põhjalikult laenu tagasimakse tingimusi

53% Balti riikide elanikest mainis, et laenuandja valimisel saab otsustavaks madalam intressimäär. Sama olulised on ka teised laenu tagasimaksmisega seotud kulud.
Foto: shutterstock.com

Balti riikide naised peavad võimalust taotleda laenu internetipangast ja selle kiiret laekumist olulisemaks kui mehed. Peaaegu 50% naistest kõigis kolmes Balti riigis rõhutas, et laenu saamine internetipanga kaudu on väga oluline, meestest jagas sama arvamust pelgalt kolmandik (Lätis 30%, Leedus 28%, Eestis 33%). Küsimustiku üldandmed näitavad aga, et kõigis kolmes Balti riigis taotlevad tarbimislaene sagedamini mehed, moodustades 54% vastanutest, kes võtsid kahe viimase aasta jooksul tarbimislaenu (Eestis 54%, Leedus 58%, Lätis 51%).

„Jälgime hoolega oma klientide harjumusi ja asjaolu, et kaugteenused muutuvad üha populaarsemaks, ei puuduta ainult laenude valdkonda. Rohkem kui 85% Luminori klientidest Balti riikides kasutab oma igapäevaste finantstoimingute jaoks elektroonilisi kanaleid. Eestis on internetikasutajate arv meeste ja naiste seas üldiselt võrdne, mistõttu on huvitav, et selles uuringus tulid esile sugudevahelised erinevused – uuring näitas selgelt, et naised on kaugteenuste kasutamisest huvitatud rohkem kui mehed. Meie kogemus näitab aga, et otsustajad on enamasti mehed,“ ütles Luminori laenuekspert Kristjan Jasinski.

Üldiselt on Balti riikide elanike jaoks laenuandja valimisel kõige olulisemad järgmised aspektid.

• Madalamad kogukulud laenu tagasimaksmise perioodi jooksul, sealhulgas halduskulud, maksud (Leedus 61%, Lätis 49%; Eestis 52%).

• Madalaid aastaseid intressimäärasid hinnati võrdselt oluliseks (Leedus 62%, Lätis 49%, Eestis 48%).

• Läti vastajate jaoks oli kolmas kõige olulisem aspekt võimalus tegeleda kõigega eemalt (41% vastanutest pidas seda väga oluliseks), samas kui Leedus oli selleks lühike heakskiitmise periood (väga oluliseks hindas seda 40% vastanutest); ka Eesti vastanud tõid tähtsa tegurina välja internetipanga võimalusi, aga ka panga mainet usaldusväärse laenuandjana (41%).

Luminori tarbijalaenude kasutamisharjumuste uuringu jaoks küsitleti 2019. aasta juunis esindusvalimi põhimõtet järgides kokku 3026 inimest (Lätis 1012, Leedus 1009, Eestis 1005).

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077