Autor: Villu Zirnask • 11. märts 2020

Kui kõrge intressiga saavad Euroopa riigid kümneaastast laenu kümne aasta pärast?

Foto: shutterstock.com
Veebruari keskel kajastas finantsmeedia innukalt uue rajajoone ületamist intressimaailmas – kümneaastaste Kreeka võlakirjade intress langes allapoole 1% piiri. Sellesama Kreeka, kes kümne aasta eest muutus sisuliselt maksejõuetuks ja vajust tervet euroala ohustavasse majanduskriisi.

Järgnevatel joonistel näete Euroopa riigivõlakirjade intressimäärasid läbi nelja aastakümne. 2020. aasta jaanuari seis on eelnevate aastakümnete omast kardinaalselt erinev. Jaanuari seisuga oli kaheksa Euroopa Liidu riigi kümneaastaste võlakirjade tootlus negatiivne, ühest protsendist kõrgem oli see ainult kuues riigis. Kümne aasta eest oli pilt hoopis teine, täiesti teistsugune intressimaailm aga vaatab vastu 1980. ja 1990. aastast – isegi Saksa kümneaastased võlakirjad pakkusid siis rohkem kui seitsmeprotsendilst intressi.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077