Autor: Kimberly Remmelg • 11. september 2020

Kuidas Power Query enda kasuks tööle panna?

Lugu sai alguse mõned aastad tagasi kui analüütikuna tekkis Stig Granlundil vajadus muuta oma töö efektiivsemaks. Ta suutis lõpuks kokku hoida 80% oma tööajast.

Kogemust Power Query tehnoloogiast jagab Stig Granlund. Stig on töötanud analüütikuna enam kui viis aastat mitmes rahvusvahelises suurettevõttes ning koolitab andmeanalüüsimise, Power BI, Power BI Dax keele ja Power Query teemadel IT Koolituses.

Stigi kogemus Power Query-ga on olnud väga positiivne, sest ta on suutnud Power Query enda kasuks tööle panna ja saanud sellega oma tööd väga palju automatiseerida. Lugu sai alguse mõned aastad tagasi kui analüütikuna tekkis tal vajadus muuta oma töö efektiivsemaks. Tookord sisaldas töö väga suures mahus andmetöötlust ja seejärel sai alles raporteid kokku panna. Pärast Power Query rakendamist andmetöötluses tuli ajaline kokkuhoid peaaegu kuni 80% tööajast. Tundub uskumatu? See ongi uskumatu, kuid õnneks ka reaalsus!

Enda oskusi Power Query osas saab täiendada Stigi koolitustel IT Koolituses.

Kui varajasem kogemus Power Query-ga puudub, siis tasub tulla Exceli või Power BI koolitusele. Kui juba mõningane kogemus Query-ga on olemas ning soovid vaadata Power Query keerulisemaid võimalusi, siis tule Power Query koolitusele.

Koolituse programmiga saad tutvuda siin.

Mis on Power Query?

Minult küsitakse tihti, mis imeloom see Power Query on, milleks seda kasutatakse või kust seda leida võib.

Niisiis alustame algusest. Power Query on andmepäringu ja -töötluse tehnoloogia, mis annab kasutajale võimaluse andmed laadimise protsessis sobivale kujule ümber töödelda. See on väga hea tööriist, kuna võimaldab kasutajal ühendada end mitmete erinevate allikatega alates Microsofti erinevatest toodetest kuni lõpetades kõigi enimlevinute platvormide või andmekandjatega nagu Excel, CSV, PDF, Web jt.

Paljud, kes suurte andmemahtudega toimetavad, kasutavad Excelit, aga ei tea kus Power Query asub. Power Query esineb sellistes programmides nagu Power BI, Excel, Microsoft SQL ja Common Data Service ehk andmete talletamise teenuses, mida kasutavad Microsofti erinevad ärirakendused.

Mida sellega teha saab ja kuidas see protsess Power Querys toimib?

Mina leian, et Power Query rakendus ja võimalused on piiritud, kuna kasutajatel avaneb võimalus seadistada andmepäringud täpselt nii nagu vaja on. Tihtipeale tuleb andmeid, enne nende kasutamist, töödelda sobivale kujule ja selleks sobib Power Query väga ideaalselt. Kasutajaliidese lihtsus võimaldab seda saavutada lausa ilma koodi kirjutamata.

Näiteks mul on kolm erinevat andmeallikat ja eesmärk on neist kokku panna üks ühine tabel, siis tegelikult ei pea seda tegema enam Excelis keeruliste valemitega, vaid kogu selle sidumise töö saab kenasti ära lahendada Power Query-s andmete pärimise hetkel.

Lisaks tagab see kordades kiirema jõudluse, kui seda oleks Excelis.

Vahel võib tulla ette mure andmekvaliteediga. Eriti siis, kui kasutatakse kolleegidega ühiselt sama tabelit, kuid kõik kirjutavad samu asju erinevat moodi. Excelis võib olla andmete puhastamine aega nõudev, sest iga kord kui andmeid käsitleda, tuleb see puhastuse protseduur taaskord läbi teha. Power Query võlu on aga see, et kui oled korra kõik sammud paika seadnud, siis järgmisel korral piisab vaid päringu värskendamisest ja kõik varasemalt paika pandud protseduurid ja sammud korratakse uuesti läbi.

Sisuliselt tähendab see oma töö suures osas automatiseerimist. Ehk protsess Power Querys näeb välja selline: valin omale andmeallikad ja programm näitab, mida neist allikatest ma importida saaksin. Tekkinud andmevaates saan tabeli kujul andmetega teha kõike mida soovin - vajadusel arvutan sinna juurde uusi tulpasid või muundan mõnes tulbas väärtused teistsugusele kujule. Liidan tabelile juurde andmeid teistest tabelitest või kustutan ära ebavajalikud read jne. Kui kõik protsessid on kirjeldatud nii nagu lõpptulemuses vaja, saab päringu salvestada ja otsustada, kuhu need tulemused kuvatakse. Exceli puhul saan valida, kas päring laetakse tabelisse või kuvatakse need otse pivot-tabelites –ja/või joonistel. Power Query puhul laetakse päringu tulemused mudelisse ja sealt edasi saab hakata looma interaktiivset raportit.

Jaga lugu
Finantsuudised.ee toetajad:
Marge AasalaidFinantsuudised.ee juhtTel: 52 80 443
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077