Autor: Gerli Ramler, Äripäeva kaasautor • 8. detsember 2021

Eesti väike- ja keskmised ettevõtted on pandeemias tublisti hakkama saanud

Eesti väike- ja keskmised ettevõtted on üldiselt pandeemia tingimustes hästi hakkama saanud ning kiiresti kohanenud, kiitsid Äripäeva Raadio saates „Finantsuudised fookuses” majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi majandusearengu asekantsler Sille Kraam, masinaehitustetevõtte Welmet juhatuse liige Märt Lehtsalu ja Luminori äripanganduse juht Marjan Savtšenko.
Saate "Finantsuudised fookuses" külalised. Luminori äripanganduse juht Marjan Savtšenko (vasakul), saatejuht Paavo Siimann, masinaehitusettevõtte Welmet juhatuse liige Märt Lehtsalu ja majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi majandusearengu asekantsler Sille Kraam.
Foto: Andres Laanem

„Kiidan eriti meie tööstusettevõtteid, kes kogusid end ruttu ja säilitasid töökohad ning tootmise. Kriis näitas, kui oluline on tarneahela kindlus,” ütles Kraam. „Kui Euroopa Komisjon tegi enne kriisi uuringu, et kui palju on Euroopa ettevõtted sõltuvuses Aasiast toormete tellimisega, oli pilt päris hirmutav – 137 tooret aastas tarnitakse Aasiast, mis näitab väga suurt sõltuvust. Kriisi tulemusena hakati mõtlema väärtusahelate tagasitoomisele Euroopasse. See on heaks võimaliseks meie ettevõtetele, eelkõige elektroonika- ja masinatööstusettevõtetele meelitada siia väärtusahela tippe. Seda enam, et ühes Rootsi uuringus oli Eesti tarnekindluse indeksi järgi number üks riik Euroopas. Samuti pakub palju võimalusi digi- ja rohepööre – kelle jaoks on tegemist kohustuse, kelle jaoks vajaduse ja kelle jaoks võimalusega. Rohepöörde tuleb niikuinii, pigem tasub teha investeering varem ise, kui hiljem seetõttu, et seda peab tegema.”

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077