Autor: Madis Müller • 16. detsember 2022

Madis Müller: Praegused intressimäärad pole piisavalt hinnatõusu aeglustanud

Madis Mülleri kommentaar Euroopa Keskpanga otsusele intressimäära tõsta. Praeguste intressimäärade juures ei ole veel näha, et hinnatõus euroalal aeglustuks piisavalt kiiresti tagasi 2% lähedale.
Madis Müller, Eesti Panga president ja Euroopa Keskpanga nõukogu liige.
Foto: Raul Mee

Euroopa Keskpanga nõukogu otsustas eile tõsta keskpanga intressimäärasid 0,5% võrra. Seda tegime arusaamisega, et peame intressimäärasid täiendavalt tõstma veel ka edaspidi ning tõenäoliselt kõrgemale, kui finantsturgudel on seni oodatud. Praeguste intressimäärade juures ei ole veel näha, et hinnatõus euroalal aeglustuks piisavalt kiiresti tagasi 2% lähedale. Lisaks alustame märtsikuust bilansimahu koomaletõmbamisega, vähendades nii veelgi keskpanga „jalajälge“ võlakirjaturgudel, mis nügib eeldatavasti kõrgemale ka pikaajalisemaid intressimäärasid. See aitab omakorda kaasa üldise majandusaktiivsuse ja seeläbi ka hinnatõusu aeglustumisele, sest investeerimisotsuseid mõjutavad eelkõige just pikema tähtajaga intressimäärad.

Finantsuudised.ee toetajad:
Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Marge AasalaidFinantsuudised.ee juhtTel: 52 80 443
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077