Autor: Mari Tamm, Eesti Panga ökonomist • 24. mai 2023

Eluasemelaenuturg jätkab varasemast mõistlikumal kursil

Kuna töökaotusi pole palju, siis kinnisvara müügisurvet pole tekkinud, seega pole ka kinnisvarahinna järsku langust oodata. Eluasemelaenuturu praegune rahulikum kasvutempo on majanduse ja kinnisvaraturu pikaajalise arengu seisukohast parem.
Mari Tamm, Eesti Panga ökonomist
Foto: Eesti Pank

Elukalliduse tõus, kerkivad intressimäärad ja majanduse ebakindel väljavaade on kahandanud inimeste võimet ja soovi laenuga eluaset soetada. Nõudlus eluasemeturul hakkas vähenema juba 2022. aasta kolmandas kvartalis. Selle aasta esimesel neljal kuul andsid pangad uusi kinnisvaratagatisega eluasemelaene välja 22% vähem kui aasta tagasi. Seega jäi uute laenude arv pandeemiaeelse ehk 2018.─2019. aasta taseme lähedale. Seejuures on uute eluasemelaenude maht tänavu esimeses kvartalis kahanenud suhteliselt rohkem kui eluasemetehingute koguväärtus, mis viitab sellele, et rohkem tehinguid on rahastatud omavahenditega.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077