Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 11. märts 2020

Kuidas end kaitsta võimaliku majanduslanguse eest?

2020. aasta on alanud tormiselt: koroonaviiruse levik üheskoos muude asjaoludega on tekitanud börsidel üle kogu maailma paraja kaose ning paljud inimesed tunnevad end tuleviku osas ebakindlalt. Mitmed eksperdid kardavad, et hiljutised börsilangused ja viiruse karm levik toovad kaasa paljukardetud majanduslanguse.

Mida see kõik tähendab aga ühe tavalise inimese jaoks? Mis siis, kui kardetud majanduslangus saabki tõeks? Kas on midagi, mida sa saaksid enda heaks teha, et võimalike tagajärgede eest end kaitsta? Eesti finantsteenuste võrdlusportaal Financer.com jagab mõned praktilised nõuanded.

1. Ole rahulik

Hirm on kõige hullem ajend mistahes otsuste tegemiseks. Esimeste probleemide ilmnemisel otsustavad paljud inimesed võtta tagasi oma investeeringud, kulutada suuri summasid nö katastroofivarude hankimisele või lasevad end hirmutavatel uudistel nii palju mõjutada, et langevad stressi või depressiooni, mis omakorda mõjutab nende muid eluaspekte.

Peamine, mida peaksid raskematel aegadel tegema, on jääma stoiliselt rahulikuks. Ära lase end kõigutada. Fakt on see, et mistahes maailmas ka ei juhtu, kõik muutub stabiilseks varem või hiljem. Selle asemel, et ülemäära palju muretseda, hoia oma närve ning võta kõike rahulikult.

2. Pane iga kuu raha kõrvale „mustadeks päevadeks“

Isegi, kui majandus on tugev ja stabiilne, peaks igaüks koguma raha nö mustadeks päevadeks. Elus võib kõike ette tulla ning kunagi ei tea, millal võid sissetuleku kaotada. Selliste olukordade jaoks tulekski pidevalt panna raha kõrvale, ehitades endale korraliku säästufondi, millest vajadusel elada raskematel aegadel. Ühtlasi annab selline säästufond ka meelerahu, kuna tead, et oled ka kõige hullemas olukorras kaitstud.

See, kui palju soovid kõrvale panna, on sinu enda otsustada, kuid ükski summa pole liiga väike. Pane kas või 20-30 eurot iga kuu kõrvale – tasapisi kasvab niimoodi võimas säästufond.

3. Investeeri iseendasse

Kui räägitakse investeerimisest, mõeldakse ainult aktsiatele või kinnisvarale, mitte iseendale. Ka omaenda oskustesse ja teadmistesse panustamine on oluline investeering. Kasuta iga võimalust selleks, et täiendada oma teadmiseid või õppida uusi oskuseid. Kui võimalik, mine näiteks lisakoolitustele või tee kas või internetis läbi erinevaid koolitusi. Sa ei tea kunagi, millal need õpitud teadmised ja oskused võivad kasuks tulla ja uusi uksi avada.

Kõige paremini saavad rasketel aegadel hakkama tegusad inimesed, kes on alati valmis end arendama ja uusi asju proovima.

4. Harjuta end vähem kulutama

Majanduslangus võib tähendada seda, et palgad langevad mingil määral, kuna ettevõtetel on vähem ressursse. Seetõttu võiksid juba varakult muuta oma harjumusi nii, et harjuksid väiksema summaga. Ülejääva summa saad aga juba paigutada kas investeeringutesse või säästufondi, ehitades niiviisi tasapisi jõukust.

Vähema kulutamise all ei pea me silmas seda, et peaksid drastiliselt muutma oma elu ja koonerdama. Küll aga võiksid mõelda sellele, kas sul on tõepoolest mõnda ostu vaja teha. Kas sul on vaja uut telefoni, kui vana töötab veel täiesti adekvaatselt? Kas sul on vaja osta need allahinnatud kingad, lihtsalt seepärast, et need on soodushinnaga müügil? Kas pead tõesti proovima iga uut toodet, mis toidupoe lettidele saabub?

Igakuiseid kulutusi on võimalik vähendada mitmel viisil. Tee endale korralik kodune eelarve ja vaata, mille peale priiskad kõige rohkem. Alusta juba täna väikeste sammudega ning märkad, kuidas iga kuu jääb pangakontole rohkem raha alles.

Kui ehitad säästufondi, mõtled säästlikule eluviisile ja panustad rohkem iseenda arendamisesse, ei kõiguta ükski majanduskriis sind. Rahulik meel ja järjepidev tegutsemine toovad edu – seda isegi rasketel aegadel.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077