1. juuni 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riigikohus täpsustas osanike koosoleku kokkukutsumist e-kirja teel

Martin Raude
Foto: erakogu
Riigikohus selgitas hiljutises lahendis osaühingu koosoleku kokkukutsumisega seonduvat. Vaidluse all oli küsimus, kas nädalavahetusel osanike tööalastele e-posti aadressidele saadetud ning kuus päeva enne koosoleku toimumist kätte saadud kutsega rikuti oluliselt koosoleku kokkukutsumise korda.

Seaduse* järgi peab osanike koosoleku toimumise teade olema saadetud selliselt, et see jõuaks tavalise edastamise korral osanikuni vähemalt üks nädal enne koosoleku toimumist.

Riigikohus kinnitas, et koosoleku toimumisest osanikele etteteatamise tähtaja rikkumine on koosoleku kokkukutsumise korra oluline rikkumine, mis toob kaasa sellisel koosolekul vastu võetud otsuste tühisuse.

Samas rõhutas riigikohus, et teate kohaletoimetamise riski kannab osanik. Kui e-kiri on saadetud osaniku ja osaühingu vahelises suhtluses tavapärasele e-posti aadressile ja sellisel viisil, et see jõuaks tavalise edastamise korral osanikuni vähemalt üks nädal enne koosoleku toimumist, siis ei ole koosoleku kokkukutsumise korda rikutud.

Riigikohus selgitas, et e-kirja tavaline edastamine tähendab selle saatmist adressaadile ja saatmise korral tuleb eeldada, et e-kiri jõuab adressaadini samal päeval, kui see saadeti. Seejuures ei oma tähtsust, kas e-kiri jõuab osanikule puhkepäeval või kas osanikul on võimalus e-kirjaga samal päeval tutvuda.

Kokkuvõtvalt võib öelda, et ehkki osanikevaheliste vaidluste korral võib selline käsitlus avada tee mõningateks kuritarvitusteks, on see siiski ühingu efektiivse juhtimise seisukohalt põhjendatud. Osaniku ülesanne on tagada, et juhatusel oleks võimalik edastada teateid osaniku poolt teatavaks tehtud sidevahendite kaudu. See, kas ja millal osanik saadud teateid kontrollib, on osaniku valik, mis ei tohi mõjutada ühingu juhtimist.

*Äriseadustik ütleb

ÄS § 172 lg 1: Juhatus saadab osanike koosoleku toimumise teate kõigile osanikele. Teade saadetakse osanike nimekirja kantud aadressil või elektronposti aadressil. Teade peab olema saadetud selliselt, et see tavalise edastamise korral jõuaks adressaadini vähemalt üks nädal enne koosoleku toimumist.

Kasulik teada

Äriõigus. Näidised ja kommentaarid

Samal teemal saab lugeda Äripäeva äriõiguse käsiraamatust.

Käsiraamat on praktiline töövahend, mis sisaldab kommentaare, juhiseid ja dokumendinäidiseid ning on mõeldud igale Eesti firmale, kes soovib olla kursis seadusemuudatuste ja kohtupraktikaga. Tegemist on ainulaadse eestikeelse materjaliga, mis selgitab ja analüüsib äriühingu toimimist algusest lõpuni.

Käsiraamat on mõeldud eelkõige firmajuhtidele, aga ka juristidele, advokaatidele, notaritele ning kõigile teistele spetsialistidele, kes oma igapäevatöös vajavad põhjalikumat teavet äriõigusest.

Autor: Martin Raude, Ellex Raidla advokaat

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077