Autor: Finantsjuhtimise Infoleht • 3. juuli 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mullused kõige olulisemad maksualased kohtulahendid

Foto: pixabay.com
Maksu- ja tolliamet tõstis esile mullused kõige olulisemad maksualased kohtulahendid.

Juhatuse liikme vastutus

— Tehti mitu olulist ja/või rahaliselt kaalukat kohtuotsust juhatuse liikmele tehtud vastutusotsuste vaidluses. Iga juhatuse liikme süü on individuaalne ja tuleb tuvastada eraldi. Vastutusotsuse aluseks oleva süü hindamisel tuleb sageli lähtuda tõendite (mõnikord isegi ainult kaudsete tõendite) kogumist ja „elulise usutavuse” kriteeriumist (riigikohtu lahend 3-12-1170).

— Vastutusotsuse tegemise aegumistähtaeg ja postiteenuse osutajale üleandmine – MKSi § 98 lg 4 ls 1 tähenduses saab lugeda vastutusotsus tehtuks aegumistähtaja kestel, kui see on edastatud e-posti aadressile, kui maksukohustuslane on maksuhalduriga suhtlemisel seda kasutanud (3-13-2009).

Sisendkäibemaksu maharvamine

Nn ostja-müüja kaasustes tehti oluline kohtupraktikat koondav lahend. Euroopa Kohtu praktikast tuleneb põhimõte, et sisendkäibemaksu mahaarvamise õiguse kasutamise eeldus on ostja heausksus. Maksukohustuslane, kes on osalenud käibemaksupettuses, ei saa sellele õigusele tugineda. Tehinguid, mis on tehtud maksupettuse maskeerimiseks, tuleb käsitada pettuse osana. See tähendab, et need tehingud toovad kaasa maksupettuses osalemise maksuõiguslikud tagajärjed (3-3-1-30-15).

Võõrandatava vara maksumus

Mitteresidendi kasu maksustamine osaluse müügist ning võõrandatava vara maksumus, sh küsimus, kas tootmisettevõtte korral saab vara kogumaksumusest välistada masinad ja seadmed. TuMSi § 29 lg 4 p 5 eesmärgiks ei saa pidada tootmisettevõtte masinate ja seadmete või muude sarnaste varaobjektide võõrandamisest saadud kasu väljajätmist tulumaksukohustuse alt olukorras, kus neid tuleb Eesti õiguse järgi lugeda kinnisasja ja/või ehitise olulisteks osadeks. (3-14-26)

Äriühingule korteri soetamine

— Äriühingu korteri soetamisel sisendkäibemaksu mahaarvamise õigus ja küsimus sellest, kas korter on soetatud maksustatava või mittemaksustatava käibe tarbeks. Majutusteenuse pakkumine pole kunagi maksuvaba ja eluruumi üürile, rendile või kasutusvaldusesse andmine on alati maksuvaba. Ei saa välistada, et kuigi detailplaneeringus või ehitusloas on hoone või hooneosa kasutusotstarbeks märgitud elamu, kavandatakse tegelikult selle kasutamist muul otstarbel kui alaline elamine, sh ärilisel otstarbel. Maksukohustuslasele tuleb anda võimalus selgitada ja esitada tõendid näitamaks, et elamu, korter või muu elamu osa on tegelikult soetatud majandustegevuse tarbeks. Seejärel peab maksuhaldur hindama, kas kavandatud tegevus kujutab endast maksustatavat käivet ja kas esitatud äriplaan on usutav. (3-3-1-47-15)

— Korteriomandi soetamiselt ja sellega seotud kuludelt tasutud käibemaksu sisendkäibemaksuna maha arvamise võimalikkus ja küsimus, kas korteri maksumust ning korteriga seonduvaid muid kulutusi saab pidada varjatud dividendi väljamakseks ainuosanikule olukorras, kus maksuhalduril on kahtlus, et korter ei ole soetatud äriühingu maksustatava käibe tarbeks, vaid äriühingu juhatuse liikme eluruumiks. Riigikohus pidas võimalikuks sisendkäibemaksu mahaarvamise piiramise, aga mitte tehtud kulutuste pidamist varjatud dividendi väljamakseteks ainuosanikule. (3-3-1-28-16).

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077