Autor: Finantsuudised.ee • 14. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Redgate Capital sai investeerimisühingu tegevusloa

Redgate Capitali partner Aare Tammemäe.
Foto: Raul Mee
Finantsinspektsioon väljastas 2008. aastal asutatud investeerimispanganduse ettevõttele AS Redgate Capital investeerimisühingu tegevusloa. Vastav tegevusluba annab võimaluse korraldada ettevõtete aktsia- ja võlakirjaemissioone nii avaliku kui ka mitteavaliku pakkumise teel.

Redgate Capitali partner Aare Tammemäe sõnul on ettevõte varem pakkunud finantseerimisalast nõustamisteenust, kuid saab nüüd astuda vastutusrikkamasse rolli. „Viimased avaliku pakkumisega võlakirja emissioonid on toimunud pankade nagu Inbank ja LHV poolt. Paljude ettevõtete jaoks oli varem ainus võimalus avalike aktsia- ja võlakirjaemissiooni korraldamise täisteenuse sisseostmiseks pöörduda pankade poole, kuna vastava fookusega sõltumatud investeerimisühingud puudusid. Pankade kõrval oleme nüüdsest ka meie valmis väärtpaberi emissioonide korraldamise täisteenust pakkuma kõikidele ettevõtetele, kes soovivad kaasata kapitali Balti riikide kapitaliturul,” ütles ta.

Nõudlus avalike emissioonide vastu näitab tõusutrendi. Lähiaastatel on oodata mitme riigiettevõtte börsile viimist. Erasektor on viimastel aastatel samuti aktiveerunud, kui pärast aktsiate esmaemissioone tulid börsi põhinimekirja EfTEN Real Estate Fund III ja LHV Grupp. Lisaks sellele on börsi võlakirjade nimekirja lisandunud LHV, Inbanki ja Admiral Marketsi allutatud võlakirjad. Alternatiivturg First North on väikese ja keskmise suurusega ettevõtete jaoks üles leitud. Kauplemisele on võetud juba üheksa erinevat aktsiat ja võlakirja. Viimasena lisandus First North’ile Mainor Ülemiste 2023. aastal lunastatav võlakiri.

Tammemäe usub tõusutrendi jätkumist, kuna täidetud on mitu olulist tingimust. Esiteks, ettevõtjatel on tärganud huvi uute investeeringute tegemiseks. Teiseks, prospektivaba väärtpaberipakkumise lävendi tõus 2,5 miljoni euroni võimaldab väike- ja keskmise suurusega ettevõtetel korraldada emissioone lihtsamalt ja väiksemate kuludega. Kolmandaks on muudatused investeerimisfondide seaduses teinud pensionifondide jaoks lihtsamaks investeerida Eesti majandusse, näiteks võivad pensionifondid investeerida 100% ulatuses ühe ettevõtte väärtpaberi emissioonidesse, varem ainult 10%.

„Olulise trendina näeme tulevikus pensionifondide kasvavat huvi kohalikku majandusse investeerimise vastu. 2017. aasta lõpuks oli Eesti pensionifondidesse kogunenud juba 3,7 miljardit eurot. Lisaks sellele näeme uue trendina rohkelt uusi avalikke väärtpaberi emissioone väikese ja keskmise suurusega ettevõtete poolt. Pensionifondidel on võimekus paigutada lähiaastatel kohalikesse ettevõtetesse miljardeid eurosid. Küsimus seisneb selles, kas Eesti ettevõtetel on ambitsioonikaid ja piisavalt hästi läbimõeldud projekte. Minu arvamusel on Eestis hulganisti keskmise suurusega ettevõtteid, kes võiks kaaluda raha kaasamist läbi avaliku pakkumise börsi põhinimekirjas, mis aitaks neil kiiremini kasvada ning oma tuntust tõsta,” rääkis Tammemäe.

Finantsinspektsiooni väljastatav investeerimisühingu tegevusluba võimaldab korraldada väärtpaberite emiteerimist ja pakkumist ning väärtpaberitega seotud kliendikorralduste vastuvõtmist ja edastamist. Tegevusloaga kaasnevad Redgate Capitalile riskide maandamiseks mõeldud täiendavad kapitalinõuded ja usaldusnormatiivid. „Läbipaistvuse ja usaldusväärsuse arvelt ei saa teha ühtki kompromissi. Meil on nüüd regulaarne aruandluse- ja raporteerimiskohustus,” ütles Tammemäe.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077