Autor: Finantsuudised.ee • 6. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ettevõtlussektori kasumi kasvu pidurdas enim kaubandus

Ettevõtlussektori kogukasum oli 2018. aasta I kvartalis 584 miljonit eurot, mis on 5% vähem kui aasta varem samal ajal, teatas statistikaamet.
Raha
Foto: shutterstock.com

2017. aasta I kvartaliga võrreldes vähenes kogukasum enamikul tegevusaladel. Suurima panuse sektori kogukasumisse andsid veonduse ja laonduse, põllumajandus-, metsandus- ja kalandus- ning energeetikaettevõtted. Ettevõtlussektori kasumi kasvu pidurdasid enim kaubandus- ning haldus- ja abitegevusettevõtted.

Ettevõtted müüsid 2018. aasta I kvartalis kaupu ja teenuseid 13,7 miljardi euro eest ehk 8% rohkem kui aasta tagasi samal ajal. Enim suurenes aastaga müügitulu kinnisvara tegevusalal. Ettevõtlussektori müügitulus on suurim osatähtsus kaubandus- ja töötleva tööstuse ettevõtetel, kelle müügitulu kasvas möödunud aasta I kvartaliga võrreldes vastavalt 4% ja 7%.

Ettevõtete kulud olid eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes 9%, sh tööjõukulud 8% suuremad. Hõivatute arv kasvas aastaga 2% ja töötatud tundide arv 1%. Ettevõtlussektori tööviljakus puhta lisandväärtuse alusel oli hõivatu kohta keskmiselt 5500 eurot kvartalis, mis on 3% suurem kui aasta varem samal ajal.

2018. aasta I kvartalis investeerisid ettevõtted 490 miljonit eurot, mida on 15% vähem kui aasta varem samal ajal. Peamiselt investeeriti masinatesse ja seadmetesse ning ehitistesse.

Suurimad investeerijad olid kinnisvara-, töötleva tööstuse ning põllumajandus-, metsandus- ja kalandusettevõtted, kes kokku tegid üle poole ettevõtete koguinvesteeringutest. 2017. aasta I kvartaliga võrreldes suurenesid investeeringud ehitistesse, arvutisüsteemidesse ning maasse. Vähenesid investeeringud masinatesse ja seadmetesse ning transpordivahenditesse.

Ettevõtlussektori kogukasum, I kvartal 2013 – I kvartal 2018

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077