Autor: Finantsuudised.ee • 28. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hiigeltehing energiaturul: igale töötajale 50 000 eurot

Kristjan Rahu
Foto: Andras Kralla
Infrastruktuurifond European Diversified Infrastructure Fund II omandas 85% Eesti energiakontsernist Utilitas, teatas kaugküttefirma.

Tallinnas allkirjastatud lepingu järgi omandas European Diversified Infrastructure Fund II (EDIF II) Utilitases 85% osaluse ning Utilitase senised omanikud ja juhtkonna liikmed säilitavad ettevõttes kokku 15% osaluse. EDIF II varasid juhib First State Investments.

Tehingu väärtus on Eesti Ekspressi andmetel ligi 320 miljonit eurot. Utilitase senine suuromanik ja nõukogu esimehena jätkav Kristjan Rahu ütles, et teenib tehinguga ise 300 miljonit eurot ning kingib igale Utilitase töötajale (kokku on neid 260) 50 000 eurot.

Utilitase käive oli eelmisel aastal 115,7 miljonit eurot ja kasum 22,9 miljonit eurot. Aasta varem oli käive 104,8 miljonit eurot ja kasum 15,8 miljonit.

Rahu ütles pressiteate vahendusel, et Utilitas on fondi esimene investeering Balti riikides ning seni ainus suure rahvusvahelise infrastruktuurifondi investeering siin piirkonnas. "Ootame EDIF II ja First State'i tiimiga pikaajalist koostööd. Meie eesmärk on tagada, et Utilitas püsiks rohelise energia arendajana esirinnas," ütles Rahu.

Utilitase kontserni kaugkütteettevõtete Utilitas Eesti ja Utilitas Tallinn ning koostootmisjaamade operaatori Utilitas Tallinna Elektrijaam juhtkondades muudatusi ei toimu. Utilitase kontserni juhina jätkab Priit Koit ja nõukogu esimehena Kristjan Rahu. Nõukogu täiendatakse kahe uue liikmega, kelleks on First State'i direktor Gregor Kurth ja sõltumatu liikmena Andreas Greim, kes on Dalkia Internationali, Areva ja Électricité de France'i kogemusega kaugkütte- ja energiasektori ekspert.

Tehingut finantseeris rahvusvaheline pankade sündikaat, kuhu kuulusid Skandinaviska Enskilda Banken ja Crédit Agricole Corporate and Investment Bank garanteerijatena ning HSH Nordbank.

Utilitase omanikke nõustasid tehingus Superia Corporate Finance ja advokaadibüroo Triniti. First State'i nõustasid DC Advisory ja advokaadibüroo Cobalt.

Milline ettevõte on Utilitas?

Utilitas toodab elektrit ja soojust, haldab 521 kilomeetri ulatuses kaugküttetrasse ning pakub kaugkütteteenust ligi 166 000 kodumajapidamisele kaheksas Eesti linnas – Tallinnas, Valgas, Jõgeval, Haapsalus, Kärdlas, Keilas, Maardus ja Raplas.

Suurosanik oli seni 87,62% osalusega Kristjan Rahu.

Grupis on valdusettevõte OÜ Utilitas, millest grupp omab 97,5%, ning tütarettevõtted OÜ Utilitas Tallinna Elektrijaam, OÜ Utilitas Tallinn ning AS Utilitas Eesti.

Kontsernis on töötajaid kokku 258.

Utilitas käitab 39 katlamaja ja kahte biokütusel töötavat koostootmisjaama, installeeritud soojuslik koguvõimsus ületab 1200 MW ning elektriline nimivõimsus 46 MW.

Ettevõte müüs 2017. aastal 1908 GWh soojus- ja 244 GWh elektrienergiat, pool sellest oli roheline energia.

Utilitas investeeris mullu 21 miljonit eurot, selle aasta investeeringute plaan ulatus 50 miljoni euroni.

Utilitase pikaajaline laenukohustus 2016. aasta lõpu seisuga oli 157 miljonit eurot.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077