Autor: Finantsuudised.ee • 13. veebruar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kindlustusturg kasvas mullu ligi üheksa protsenti

Eesti Kindlustusseltside Liidu (EKsL) esialgsel hinnangul kasvas kindlustusturu elu- ja kahjukindlustuse maht mullu üheksa protsenti ning kindlustusmaksete kogusumma oli 470 miljonit eurot. Samas metoodikamuudatuse tõttu ei kajastu mahu muutus riiklikus statistikas.
Kindlustusseltside liidu juhatuse liige Andres Piirsalu

Kindlustusseltside liidu juhatuse liikme Andres Piirsalu sõnul oli mullu üleminekuaasta, kus kindlustusandjad raporteerisid Statistikaametile kindlustusmakseid uue metoodika järgi. „Seetõttu võib kindlustusmaksete summasid hinnates tunduda, nagu oleks kahjukindlustusturg mullu kasvanud lausa 36 protsenti. Tegelikult ei suurenenud äri maht sellises ulatuses, vaid kahjukindlustuse kindlustusmaksete arvutamise metoodika lihtsalt muutus,“ ütles Piirsalu.

Piirsalu tõi näite liikluskindlustuse maksete esitamise erinevusest Statistikaameti igakuises küsimustikus enne ja pärast metoodika muutust. „Enne muutust tasus klient aastase liikluskindlustuse lepingu eest kord kvartalis 50 eurot ning kindlustusandja raporteeris seda kindlustusmakset küsimustiku neljas osas vastavalt laekumise perioodile. Uue metoodika kohaselt raporteeritakse aga aastamakse 200 eurot kindlustusperioodi alguses, sõltumata sellest, kui palju peab kuus, kvartalis või aastas laekuma,“ selgitas Piirsalu.

Statistikaameti ettevõtlus- ja põllumajandusstatistika osakonna juhataja Marek Začeki sõnul on statistika esitamise metoodika muutus tingitud muudatustest õigusruumis. „Kindlustusandjad peavad juba alates 2016. aastast koostama finantsjärelevalvele aruandeid uue kindlustusmaksete arvestuse metoodika järgi. Mullu võttis Statistikaamet EKsLi ettepanekul uue metoodika kasutusele ka ametile esitatud küsimustikes, sest EKsL on kindlustusstatistika peamine tarbija,“ ütles Začek. „2018. aasta kahjukindlustuse statistika ei ole seetõttu võrreldav eelnevate ega järgnevate aastatega, kuid alates 2019. aastast on kõikide kindlustusandjate statistika jälle võrdlustes kasutatav,“ lisas ta.

EKsL on kõiki Eestis tegutsevaid kindlustusandjaid ühendav erialaliit, mis arendab kindlustust ja kahjuennetust ning analüüsib ja avaldab kindlustusstatistikat. EKsL korraldab kindlustusvaidluste lahendamist kindlustuse lepitusorgani kaudu.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077