Autor: Finantsuudised.ee • 28. jaanuar 2021

Kriisieelsele tasemele ei jõua majandus enne 2022. aasta esimest kvartalit

Sarnaselt tervisega võtab ka majanduse vaktsineerimine aega. Millal ja millist majanduse taastumist on praeguste prognooside kohaselt ning maailmas toimuvaga seoses oodata, arutasid Luminor Eesti peaökonomist Tõnu Palm ja Alexela juhatuse liige Alan Vaht Äripäeva raadio saates „Finantsuudised fookuses”.
Alexela juhatuse liige Alan Vaht Äripäeva, saatejuht Paavo Siimann ja Luminor Eesti peaökonomist Tõnu Palm

Tõnu Palmi sõnul on oodata sellelt aastalt kerget taastumist ning juba aasta teises pooles on olukord selgelt paranemas. „Sarnaselt eelmisele aastale leevendub ühel hetkel pandeemia ja oma osa on siin täiendaval vaktsiiniabil. Kui septembris peaks meid tabama kolmas laine, on lootust, et selleks ajaks on inimestel rohkem immuunsust ning seega võiks kolmandas kvartalis tagasilöök ära jääda. Mõnevõrra kiirem saab olema majanduse taastumine USA-s, kuhu on saabumas fiskaalne 900 miljardi dollari suurune abipakett ning kuivõrd senati ülekaal on demokraatidel, tulevad diskussioonile taristuinvesteeringud ja täiendavad toetused. Aga selliste asjadega peab olema ettevaatlik, sest enamasti kipuvad need olema viiteajaga. See on nagu pandeemiaga - vaktsiin töötatakse küll välja, aga pandeemiast taastumine on ebaühtlane. Seega võib öelda, et majanduse laiapõhjalist normaliseerimist ja kriisieelsele tasemele jõudmist on oodata pigem järgmise aasta esimese kvartali lõpuks.”

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077