Autor: Tõnu Mertsina • 10. veebruar 2023

Mertsina: ekspordi lähiaja väljavaade on jätkuvalt kehv

Möödunud aasta detsembris süvenes statistikaameti värskete andmete põhjal Eesti päritolu kaupade ekspordi langus 10 protsendini. Ekspordihindade kiire kasvu mõjul oli aga püsivhindades ekspordimahu vähenemine veelgi suurem. Eesti päritolu kaupade ekspordimaht väheneb juba alates möödunud aasta aprillist. Seda põhjustasid üldine välisnõudluse nõrgenemine ja sanktsioonid Venemaale, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Foto: Liis Treimann

Kuigi kaupade eksport koos reekspordiga ja Eesti päritolu kaupade eksport suurenesid möödunud aastal kokku vastavalt 17% ja 7%, oli ekspordihindade kasv sellest veelgi kiirem, mistõttu ekspordimahud vähenesid. Ka sisseveetud kaupade juures ületas hinnakasv imporditud kaupade kasvu rahalises väärtuses.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077