Autor: Daron Acemoglu • 6. juuni 2024

MITi professor: ära usu AI-haipi, enneolematut tootlikkuse kasvu ei tule

Tehnoloogiasektori juhtide, paljude asjatundjate ja ka akadeemikute sõnul on tehisintellekt muutmas maailma läbi enneolematu tootlikkuse kasvu. Mõned usuvad koguni, et masinad teevad varsti kõike, mida suudavad inimesed, tuues piiritu õitsengu ajastu. On ka veidi põhjendatumaid ennustusi. Näiteks Goldman Sachs ennustab, et generatiivne tehisintellekt suurendab järgmisel kümnendil ülemaailmset SKT-d 7%. McKinsey Global Institute prognoosib, et SKT aastane kasvumäär võib praegusest kuni 2040. aastani tõusta 3–4 protsendipunkti. The Economist usub, et tehisintellekt toob õitsengu sinikraedele.
MITi majandusprofessor Daron Acemoglu. Ta on raamatute “<a href="https://www.penguinrandomhouse.com/books/205014/why-nations-fail-by-daron-acemoglu-and-james-a-robinson/9780307719225/" ><em >Why Nations Fail: The Origins of Power, Prosperity and Poverty”</em></a> (2019) ja “<a href="https://www.publicaffairsbooks.com/titles/daron-acemoglu/power-and-progress/9781541702530/" ><em >Power and Progress: Our Thousand-Year Struggle Over Technology and Prosperity”</em></a> (2023) kaasautor.
Foto: UNU-WIDER

Kas see on realistlik? Nagu ma hiljutises teadusartiklis märgin („The Simple Macroeconomics of AI“), on väljavaade palju ebakindlam, kui enamik prognoose ja oletusi viitab. Põhimõtteliselt on küll võimatu kindlalt ennustada, mida AI teeb 20 või 30 aasta pärast, aga järgmise kümnendi väljavaade on selgem, sest enamik tehisaru lähiaja majandusmõjudest tuginevad olemasolevatele tehnoloogiatele ja nende täiustustele.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077