Autor: Liina Laks • 13. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti suurimad tehingud eelmisel aastal

Nordea ja DNB ühinemise väärtus on üle miljardi euro.
Foto: Nordea
MergerMarket ja Ellex Raidla koostatud tehinguturu raport näitab, millised olid mullu suurimad tehingud Eestis. Eesti tehinguturg kasvas eelneva aastaga võrreldes nii tehingute arvus kui ka mahus hüppeliselt.

1. Nordea ja DNB ühinemine. Nordea ja DNB otsustasid mullu augustis ühendada oma Baltikumi ärid. Tehingu väärtuseks kujunes üle miljardi euro. Baltikumis hakkavad nad tegutsema Luminori nime all.

Inga Skisaker (Nordea Balti panganduse juht) ja Mats Wermelin (DNB Balti panganduse juht)
Foto: Andres Haabu

2. Kesko ostis Onnineni. Möödunud aasta jaanuaris ostis Soome kaubanduskontsern Kesko, keda siin tuntakse K-Rauta kauplusena, Onvestilt tehnikatooteid ja -materjale müüva Onnineni. Tehingu väärtuseks oli 369 miljonit eurot ja Kesko pääses Euroopa suuremate rauakaupmeeste ridadesse. 

Tondi K-Rauta
Foto: Eiko Kink

3. Elisa ostis Starmani. Möödunud aasta detsembris müüs Indrek Kuivalliku firma Polaris Invest ja Com Holding Starmani Soome telekommunikatsioonifirmale Elisa Oy. Tehingu koguväärtus oli 208 miljonit eurot.

Foto: Raul Mee

4. Šveitsi päritolu investeerimisfirmale Partners Group kuuluv Laurus ostis Balti ärikinnisvara turult lahkunud Genebalt SEB kontorid, millest nimekaim on SEB peakontor Tallinnas Tornimäel. Tehingu hind oli üle 30 miljoni euro. Laurus ostis ka mitmed SEB kontorid Lätis ja Leedus, kokku 42 objekti. Tehingu koguhinda ei avaldatud.

SEB Tornimäe kontor
Foto: Raul Mee

5. Trilini Energy ostis Eestis Gaasi. Infotari tütarettevõte Trilini Energy ostis möödunud sügisel Gazpromilt 37 protsenti Eesti Gaasi aktisiatest ning sai sellega Eesti Gaasi enamusosanikuks. Tehingu koguväärtus oli 70 miljonit eurot.

Ants Noot, Eesti Gaasi juhatuse esimees.
Foto: Andres Haabu

6. East Capital ostis OEG-lt Hiltoni hotelli hoone. Rootsi investeerimisega tegelev ettevõte East Capital ostis möödunud suvel Olympic Entertainment Groupilt Tallinnas asuva Hiltoni hotelli hoone. Tehingu väärtus:48 miljonit eurot. OEG ehitas hotelli 30 miljoni euroga. 

Hiltoni hotell.
Foto: Andres Haabu

7. Eesti Energia müüs 45% Jordaania põlevkivielektrijaama ja -karjääri projekti aktsiatest Hiina Hengjian Holdingule kuuluvale Yudean Groupile. Tehingu väärtus oli 33 miljonit eurot. 

Eesti Energia finantsjuht Andri Avila.
Foto: Andres Haabu

8. Leedu kinnisvarafond Lords ostis Tallinna kesklinnas Euroopa maja nime all tuntud hoone. Tehingu hind jäi konfidentsiaalseks. 

Euroopa Liidu maja.
Foto: Andras Kralla

9. Lietuvos Energija ostis Balti riskikapitaliettevõttelt Baltcapilt Leedu ettevõtte Eurakrase ja Eesti firma Tuuleenergia. Viimane haldab Mäli ja Tamba tuuleparke Lääne-Eestis.Tehingu väärtus oli 28 miljonit eurot.

10. Rootsi päritolu East Capitali kinnisvarafond ostis Tallinnas asuva Mustamäe keskuse 27,5 miljoni euroga. Mustamäe Keskuse müüjad olid Eesti kapitalil põhinevad ettevõtted: ISA Investeeringud, Torres Holding ja Tallinna Tehnopark. 

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077