30. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Saksa investorid: ärikliima Eestis halveneb

Foto: estonianworld.com
Eesti majanduspoliitika on muutunud raskemini prognoositavaks, maksukoormus kasvab, järjest raskem on palgata spetsialiste ning tööjõukulud tõusevad, kurdavad Eestisse investeerinud Saksa investorid.

Eelmise aastaga võrreldes pole ükski 21 tegurist, mida Saksa-Balti Kaubanduskoda (AHK) ärikliima hindamisel jälgib, Eestis paremaks läinud. Valdavalt on hinnangud pigem kraadi võrra kehvemad.

„Valitseb negatiivne trend. Kui see jätkub, riskib Eesti oma juhtpositsioonist ilma jääda,“ hoiatas AHK peadirektor Florian Schröder, tutvustades küsitluse tulemusi, mis Eesti siiski Kesk- ja Ida-Euroopa riikide võrdluses kõige atraktiivsemaks investeeringute sihtriigiks hindas.

Esiviisikus on ka teised Balti riigid, Läti ja Leedu, kus aga erinevalt Eestist on mitmel puhul trend pigem tõusev. Näiteks on mullusega võrreldes nii Lätis kui ka eriti Leedus rohkem ettevõtteid, kes kavatsevad tänavu töötajaid juurde palgata. Eestis on see näitaja mullusega võrreldes vähenenud – töötajate arvu plaanib suurendada 25% Eestis küsitletud ettevõtetest. Lätis ja Leedus plaanitakse investeeringuid lisada, Eestis on laiendamist plaanivate firmade osakaal vastanute seas mullusega võrreldes vähenenud.

„Leedus on uus valitsus, mis on seadnud prioriteediks võitluse korruptsiooni ja muude kitsaskohtadega. Ma ei tea, kuidas see neil õnnestub, aga atmosfäär on muutunud,“ püüdis Schröder investorite optimistlikumat suhtumist põhjendada.

Lätis arutatakse maksuseadusi ja maksude kogumise tõhustamist, samuti on juba vastu võetud start-up-firmade seadus. „See saadab signaali, et valitsus tegeleb probleemidega, millele erasektor ja välisinvestorid on osutanud. Eestis on teistsugune kliima,“ ütles Schröder.

Negatiivsetest trendidest hoolimata prognoosib enamik Eestis küsitletud Saksa ettevõtteid tänavu käibe kasvu ja rohkem on neid, kes ootavad ekspordi suurenemist. Investeeringuid plaanib teha kolmandik, võrreldes 43%ga läinud aasta küsitluses.

Saksa ettevõtete investeeringud moodustasid mullu 1,4% välismaistest otseinvesteeringutest Eestisse.

Tasub teada

Palgakasvu prognoosivad Saksa investorid Eestis sel aastal keskmiselt 5,3%, Lätis 6,7% ja Leedus 10,1%

Eesti valitsuse tööd ei hinnanud väga heaks ükski küsitletud Saksa investor. 25% hindas töö heaks, 42% rahuldavaks ja 22% halvaks. 12% ei osanud midagi arvata.

Lätis oli oluliselt suurem hulk vastajaid, kes hindasid valitsuse töö halvaks (47%), Leedus sai aga valitsus 4%-lt vastanuist ka väga hea hinnangu.

Investorite peamised murekohad Eestis:

- spetsialistide kättesaadavus

- majanduspoliitika järjepidevus

- tööjõukulu

- maksukoormus

Saksamaa kaubanduskojad on sellist uuringut Kesk- ja Ida Euroopa riikides korraldanud juba ligi 10 aastat. Kokku osales tänavu küsitluses 1734 ettevõtet. Balti riikides toimus küsitlus ajavahemikus 1. veebruarist 1. märtsini ning vastas kokku 170 ettevõtet, neist 62 Eestis.

Loe täismahus artiklit Äripäevast.

Autor: Sirje Rank, Äripäev

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077