Autor: Finantsuudised.ee • 13. juuni 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nordea ootab Soomelt topelt majanduskasvu

Foto: Andras Kralla
Nordea rohkem kui kahekordistas oma selle aasta Soome majanduskasvu prognoosi. Panga hinnangul kasvab Soome majandus oodatavast hulga kiiremini: selle aasta prognoos tõsteti 1,3 protsendilt kolmele protsendile.

Selle aasta prognoosi pani muutma eelkõige kogu maailma hoogne majanduskasv ning Soome enda ekspordimahtude ja sisenõudluse suurenemine. Kui varem ennustati, et Soome majandus kasvab sel aastal 1,3 protsenti, siis nüüd usub Nordea, et 2017. aastal võib oodata isegi 3protsendilist majanduskasvu.

„Korrigeerisime oma prognoosi peamiselt maailmamajanduse parema olukorra tõttu,“ ütles Nordea vanemökonomist Aki Kangasharju. „Samuti toetab Soome majandust lisaks sisetarbimisele tugevalt ka eksport.“

Põhjust oodata suurematki kasvu

Kangasharju hinnangul võis näha Soome kasvunumbrite tugevnemist alates mullusest talvest ja ka aasta esimene kvartal oli Soomel „suurepärane“. Kangasharju nentis, et tegelikult oleks põhjust oodata isegi 3,5protsendist kasvu, kuid kuna oma prognoosides soovitakse olla konservatiivsed, siis nii suurt numbrit ametlikult siiski välja ei käidud.

Ta lisas, et Soomes kasvab järjest ka palgasurve. „Rootsis ja Saksamaal on palgakasv 2 protsendi ümber, see mõjutab ka Soomet,“ selgitas ta.

Analüütiku hinnangul ohustab Soomet lisaks palgasurvele ka poliitiline risk. Äsja läks põhjanaabrite juures laiali valitsus. „Just nüüd, kui peale pikki pettumuseaastaid hakkas paremini minema, ilmub välja valitsuskriis, mis ohustab Soome prognoosi. Kuigi me ei oota lähiajal suuri turumuudatusi, tähendab vajalike reformide edasilükkumine ka keskpikas perspektiivis prognooside halvenemist,“ ütles Nordea peastrateeg Jan von Gerich Talouselämäle.

Lisaks usutakse, et järgnevatel aastatel majanduskasv aeglustub. Seda kusagil 2 protsendini aastas järgmisel aastal ja 2019. aastaks prognoositakse Soomele juba 1protsendilist majanduskasvu.

Suurim üllataja sisetarbimine

Nordea avaldas pressiteates, et neid üllatas enim just sisetarbimise kasv, sest numbrite järgi on soomlaste ostujõud hoopis veidi vähenenud. Positiivse arengu taga näevad analüütikud eelkõige rekordkõrget tarbijate kindlust, säästmise tähtsuse vähendamist ning tööhõive suurenemist. Lisaks jätkasid töötuse numbrid vähenemist, millele omakorda aitasid kaasa ettevõtetes tehtavad investeeringud.

Samal ajal pole panga analüütikute hinnangul suureks eufooriaks põhjust: tulevateks aastateks ennustavad nad siiski majanduskasvu „olulist“ aeglustumist. 2018. aastaks prognoosib Nordea Soomele kahe- ja 2019. aastaks lausa üheprotsendist majanduskasvu. „Nüüd tuleb pea külm hoida,“ soovitab Nordea.

Soome edasist arengut hakkab määrama palkade kasv. Panga hinnangul on oodata, et näiteks Rootsis ja Saksamaal tõusevad palgad sel aastal ligi kaks protsenti, aga Soome sellist tõusu endale lubada ei saaks – muidu kasvab riigi konkurentsivõime liialt aeglaselt.

„Üks aasta kiiret majanduskasvu ei ole piisav, et täita kõiki auke, mis viimase kümnendi jooksul tekkinud on,“ hoiatas Kangasharju.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077