12. september 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jooksevkonto ülejääk endiselt suur

Eesti Panga ökonomist Kristo Aab.
Foto: Eesti Pank
Eesti majandust iseloomustas teises kvartalis põhivarainvesteeringute kasv ja kasumite taastumine. Suuremad investeeringud kasvatasid impordivajadust ja kasumite taastumine suurendas välisinvestorite Eestis teenitud tulu.

Seetõttu vähenes jooksevkonto ülejääk aasta varasemaga võrreldes 108 miljoni euroni, mis on ligikaudu 1,9% SKPst. Ülejääk võinuks väheneda veelgi kiiremini, kuid seda pidurdas mitu tegurit.

Impordi suurendamise asemel võeti osaliselt kasutusele varem kogutud varud, teenuste konto ülejääk oli jätkuvalt suur ja investeeringute üldine tase madal. Lisaks mõjutas jooksevkontot positiivselt aktiivsem Euroopa Liidu struktuurifondide toetuste kasutamine. Varasemate Euroopa Liidu rahastamisperioodide kogemused lubavad oodata, et toetusi kasutatakse lähiaastatel veelgi intensiivsemalt.

Otseinvesteeringuid Eestisse tehti rohkem kui Eestist välismaale. Enim raha paigutati Eestis teises kvartalis info ja side tegevusalasse, aga ka finants- ja kaubandussektorisse. Investeeringutes nendes harudes andsid tooni üks-kaks suuremat tehingut ja väikeriigi puhul on mõistetav selliste tehingute märkimisväärne mõju maksebilansile. Otseinvesteeringute sissevool töötlevas tööstuses jaotus ettevõtete vahel küll ühtlasemalt, kuid jäi eespool mainitud harudele mahult alla. Investeeritakse endiselt kõige rohkem kasumi reinvesteerimise kaudu ja kasumite kasvu jätkudes võidab Eesti majandus sellest ka lähiaastatel kõige rohkem. Majanduse mitmekesistumise ja atraktiivsuse seisukohast oleks hea, kui otseinvesteeringud voolaksid ka uutesse ettevõtetesse, kuid seda suundumust hetkel maksebilansi andmetest ei paista.

Eestlaste investeeringud välismaale on viimastes kvartalites keskendunud endiselt väärtpaberitele ja laenudele. Suurima osakaaluga on pensionifondide investeeringud ja ettevõtete grupisisesed laenutehingud. Eesti Panga väärtpaberiostud (teises kvartalis 449 miljoni euro väärtuses) välistasakaalu ei mõjuta, kuna keskpanga muude investeeringute nõuded selle arvel vähenevad. Kokkuvõttes paigutati Eestist välismaale rohkem vahendeid kui välismaalt Eestisse. See on viimastel aastatel olnud tavapärane suundumus, mille põhjuseid tuleb tõenäoliselt otsida kohaliku investeerimiskliima vähesest atraktiivsusest.

Autor: Kristo Aab, Eesti Panga ökonomist

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077