4. märts 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Investeerimisgurud asutasid uue riskifondi

Vasakult Veljo Otsason, Rain Rannu ja Marek Kiisa.
Foto: Egert Kamenik
Sel nädalal käivitus uus riskiinvesteeringute fond Superangel, mis hakkab panustama varajase faasi tehnoloogiaettevõtetesse, aidates neil kasvada.

Riskifondi asutajateks on ettevõtjad ja investorid Veljo Otsason, Rain Rannu ja Marek Kiisa ning nende juhitav Superangel plaanib 4 aasta jooksul investeerida 40 varajase faasi idufirmasse. Kokku kaasatakse investeeringuteks 20 miljonit eurot.

„Superangel on varajase faasi investeerimisfond ning me investeerime oma aega ja kapitali, et aidata luua ja kasvada uutel tehnoloogia-start-up'idel,“ rääkis fondi üks asutaja Veljo Otsason. „Investeeringutega alustame järgmisel nädalal,“ lubas ta. Otsason lisas, et keskmise iduinvesteeringu kestus on umbes 7 aastat.

Tema kinnitusel alustatakse investeerimist küll varajases faasis, kuid seejärel soovitakse jätkata ettevõtte toetamist ka jätkuinvesteeringutes. Investeering ühe firma kohta jääb 50 000 euro ja 1,5 miljoni euro vahele. „Fondi esimene investeering jääb suurusjärku 50 000–200 000 eurot,“ kergitas ta eelseisvatelt tehingutelt saladusloori.

Fondil on füüsiline kohalolek Eestis ja ka Ränioru südames Palo Altos ning investeeringuid tehakse kogu maailma varajase faasi ettevõtetesse, eelistades Eesti seosega firmasid, mille asutajatel on suur ambitsioon globaalselt läbi lüüa. „Muu hulgas pakutakse kasvuks vajalikku kapitali e-residentide loodud tehnoloogiaettevõtetele,“ lisas Otsason.

Tugev kogemuspagas

Uus riskifond paistab investorite hulgas populaarne ning nii on asutajad koos enda kapitaliga juba suutnud kaasata 12 miljonit eurot. „Investorite ringi lõplik sulgemine toimub aasta jooksul või fondi maksimaalse mahu, 20 miljoni euro täitumisel,“ rääkis Otsason.

Superangeli investorite ringi kuuluvad teiste seas Taxify asutajad Markus ja Martin Villig ning Oliver Leisalu. Samuti endine Skype'i tegevjuht ja Teleporti asutaja Sten Tamkivi, Mobi partner Veiko Raime, Planet Osi asutaja Rainer Sternfeld ning TextMagicu asutaja Priit Vaikmaa. Kõik nad aitavad Otsasoni kinnitusel portfellifirmasid rahvusvahelise ettevõtte ehitamise ja skaleerimise kogemusega.

Seejuures näeb enamus investoreid Superangeli tugevustena selle kogenud juhtkonda. „Otsustasin investeerida, sest fondiga seotud meeskond on olnud äris ja oma investeeringutega edukas,“ lausus Vaikmaa. „Uue fondi puhul näen tugevusena seda, et asutajad ja investorid on ise tehnoloogiavaldkonna ettevõtjad,“ sekundeeris talle Raime.

Lisaks vajatakse Raime hinnangul idufirmade maailmas sageli rahast enam nõu ja võrgustikku. „Oleme Raini ja Veljoga koos pikalt ettevõtluses olnud ning idufirmadele on see fond läbi meie kogemuse ka omamoodi kiirendiks,“ leidis ta. Ka "Rikkaks saamise õpikute" autor Jaak Roosaarel, kes ise küll investorite ringi ei kuulu, jagus fondi eestvedajatele vaid kiidusõnu. „Asutajad on mu tuttavad ja usaldan neid ning nende kompetentsi,“ ütles Roosaare.

 

Loe pikemalt Äripäevast

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077