Autor: Villu Zirnask • 15. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas pääseda Eesti parimate ettevõtete edetabelitesse?

Kuidas toimub Eestis edukamate ettevõtete edetabelite koostamine ja paremusjärjestuse määramine, uuris Tähti Alver Tallinna Tehnikaülikoolis kaitstud bakalaureusetöös „Eesti edukamate ettevõtete edetabelid (analüütiline aspekt)“. Ta leidis edetabelitel mitu puudust, mis on esitatud järgnevas tabelis.

Alver märgib, et edetabelites erinesid ühesuguse nime all esitatud lähteandmed (müügitulu). „Põhjus võib olla ebakorrektselt koostatud finants­aruannetes. Näiteks LHV 2016. aasta konsolideeritud kasumiaruandes puudub kirje „tulud kokku“, aga Swed­bankil on see rida olemas. See võib olla üks põhjus, miks erines LHV müügitulu kahes edetabelis: pankadel arvestatakse müügitulu teisiti kui teistel ettevõtetel, aga edetabelite koostajad ei pruukinud sellele tähelepanu pöörata. Lisaks kasutati erinevalt terminit ärikasum. Swedbankil oli ärikasumi asemel kirje „tegevuskasum“ ja Tallinkil „kasum äritegevusest“,“ selgitab Alver.

Alver soovitab

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077