Autor: Finantsuudised.ee • 14. mai 2019

Tulumaksuseaduse muutmise seaduse eelnõu

Reformierakond esitas valitsusele tulumaskuseaduse muutmise seaduse eelnõu, mille eesmärk on lõpetada töötava pensionäri pensioni suurem maksustamine.
Pensionärid
Foto: Liis Treimann

Eelnõuga taastatakse süsteem, kus Eesti keskmine vanaduspension on ühtviisi tulumaksuvaba nii pensionipõlve pidavate kui ka tööd jätkavate pensionäride jaoks. Töötava pensionäri kõrgem maksustamine lõpetatakse. Eelnõu järgi ei sõltu tulumaksuga maksustamata jätmine sellest, millisest sambast pensioni väljamakseid tehakse.

Eestis on aasta-aastalt kasvav vajadus tööd jätkavaid pensioniikka jõudnud inimesi hoida, mitte kõrgema maksuga tööturult peletada. Viimases Eesti inimarengu aruandes rõhutatakse, et rahvastikuprognoosi järgi peab Eesti olema valmis tööealise rahvastiku kestvaks vähenemiseks järgmiste kümnendite jooksul. Prognoosi kõige optimistlikuma variandi järgi on tööealisi inimesi nelja kümnendi pärast umbes 132 000 inimest vähem kui praegu.

Tööinspektsioon on valitsusele antud soovitustes rõhutanud, et riigi roll on motiveerida inimesi töötama ka kõrgemas vanuses ja tundma tööst rõõmu, sest see on parim sotsiaalne kaitse.

Antud eelnõuga soovivad esitajad muuta maksusüsteemi, mis 2018. aastal kehtima hakanud muudatuse järel arvestab maksustatava tulu hulka täies mahus ka pensionid. Selline süsteem ei motiveeri, vaid pärsib soovi pensioniikka jõudes töötamist jätkata.

2018. aastal jõustatud maksusüsteemi muudatustest kaotasid töötavad pensioni saajad oluliselt. Kui minister kaotab 2018. aastal jõustunud maksumuudatuste tulemusel oma 2019. aasta kuusissetulekult 41 eurot, siis töötav pensioni saaja kaotab kuni 91 eurot kuus.

Pensionieas ei ole rahuldavat sissetuleku asendusmäära võimalik tagada ainult riikliku pensioniga (I sammas), oluline on ka kogumispensioni (II sammas) ja täiendav kogumispension (III sammas) ning nende deklareeritud maksurežiimi kaitse.

2018. aastal jõustunud maksumuudatused on sisulises vastuolus argumentidega, mida pensionisammastega liituma kutsumisel riigi ja pensionifondide poolt 1998. aastal fonde luues kasutati. Nii kinnitas pensionifondidesse investeerima kutsumisel rahandusminister Mart Opman Riigikogu ees, et „Üheks olulisemaks stiimuliks, mis peaks inimesi ergutama tarbimist edasi lükkama ning osalema kolmanda samba skeemides, on maksusoodustused. Sissemaksed kindlustusele tehakse reeglina juba maksustatud tulust, kuid kõik väljamaksed on maksuvabad.“

Selge ja lihtsalt mõistetav argument pensionisammastesse investeerimisel riigi toel säästa, tulumaksutagastus sissemakselt ja maksuvaba või 10% tulumaksumääraga väljamakse on asendumas riigipoolse otsusega sel juhul maksustada muid tulusid, mis efektiivselt tähendab pensionide maksumäära tõusu. Taolist riigipoolset muudatust võib pidada pensionifondidesse pikaajaliselt investeerinud inimeste suhtes sõnamurdjalikuks ja see tuleb viivitusteta ära muuta.

Samasugune mõju on 2018. aastal jõustunud muudatustel kõigile pensionitele, sealhulgas ka näiteks toitjakaotuspensionile. Selline regulatsioon õõnestab mitte ainult pensionikogumise tasuvust, vaid kogu süsteemi usaldusväärsust, vähendab kahtlemata kodanike säästumäära ja tulevasi pensione.

Eelnõu järgi arvatakse kõik pensionid, sh toitjakaotuspension, välja tulumaksuga maksustatavate tulude hulgast, seda keskmise vanaduspensioni ulatuses.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077