Autor: Kristo Krumm • 31. märts 2020

Miks ja kuidas teha ettevõttes investeeringute tasuvusanalüüsi?

Foto: shutterstock.com
Vähemalt korra oma tegutsemisaja jooksul seisab iga ettevõtte vajaduse ees analüüsida omanike poolt ettevõttesse tehtavate investeeringute tasuvust. Olgu see ettevõtte loomishetkel, suurema kasvu kavandamisel või mistahes muul kapitali kaasamise momendil.

Ettevõtetesse tehtavate investeeringute tasuvuse leidmisel eristatakse kahte meetodit: finantsiline tasuvus ja majanduslik tasuvus. Esimene tähendab, et iga investeeritav euro peab tagasi tooma suurema või halvimal juhul sama suure hulga raha, st et mõõtmise aluseks on äritegevusest otseselt tekkivad rahavood. Majanduslik tasuvus võtab arvesse ka kaudseid mõjusid, näiteks ühiskonnale tekkivat kasu, säästetud aega või inimelusid jms. Majanduslik tasuvus ei pruugi alati olla positiivne otseses äritegevuslikes ühikutes, kuid pikemas ja kaudsemas plaanis võib majanduslik kasu olla otsesest rahalisest tasuvusest märksa suurem. Näiteks Rail Balticu rajamine ei pruugi projekti investeeritud miljardeid iialgi tagasi tuua, kuid sellega kaasnev majanduslik kasu ühiskonnale on määratult suur.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077